Rejs til Serbien

Serbien har meget at byde på. Smuk natur og imponerende gamle fæstningsværker og kirker. Landet er også præget af modsætninger – fra fattigdom og forfald til renskuret idyl og ungdommelig party-kultur. Krig har hærget landet i nyere tid, men i dag er Serbiens befolkning lykkelige for en hverdag uden gru og granater. Oplev Serbiens musik med sange fulde af længsel og grædende violiner, og nyd det serbiske køkken, der byder på råvarer af høj kvalitet, lokalt producerede vine og brandy, delikate oste, friskhøstet paprika og kål – og masser af grillet kød.

Indbyggere 9 mio.
Hovedstad Beograd
Sprog Serbisk
Serbiens nuværende flag blev indført i 1992 som Jugoslaviens flag. De panslaviske farver, blå, hvid og rød, stammer fra Ruslands flag.
Vidste du...

at Einstein underviste på universitetet i Novi Sad, hvor han boede med sin serbiske kone?

at NATO ved en fejltagelse bombede den kinesiske ambassade i Beograd i 1999?

Natur

Donau krydser Serbien på sin vej mod Sortehavet og får her tilløb fra de store floder Sava, Morava, Tisa og deres bifloder. Syd for Donau skifter det serbiske landskab karakter til et bakkelandskab, og længere mod syd til bjerge. De højeste bjerge findes på grænsen til Montenegro og Nord-makedonien. Moravas markante floddal deler bjerglandskabet og udgør en vigtig trafikkorridor, og langs Donau ligger de store industribyer.

Jernporten

Historie

Den selvstændige stat Serbien blev dannet i 1159, hvor serbiske folkestammer forenedes, og i en tid hørte også Nordgrækenland og Bulgarien under Serbien. I det 14. århundrede erobrede osmannerne landet og blev der i 500 år, hvorefter Serbien blev selvstændigt i 1878. I 1912-13 deltog Serbien i Balkankrigene mod Det Osmanniske Rige, men der var spændinger mellem Serbien og Østrig-Ungarn, og i 1914 myrdede en serbisk student den østrig-ungarske tronfølger i Sarajevo, hvilket blev anledning til 1. verdenskrigs udbrud. I 1918 blev Serbien kernen i det nyoprettede Kongerige af Serbere, Kroater og Slovenere, og efter 2. verdenskrig dannedes Den Føderative Folkerepublik Jugoslavien med Tito som leder. Op gennem 1980’erne skærpedes konflikterne mellem de forskellige republikker – Slovenien og Kroatien ønskede uafhængighed, og en krig brød ud i begyndelsen af 90’erne. Serbiens daværende præsident, Slobodan Milosevic, ønskede serbisk dominans i forbindelse med opløsningen af Jugoslavien, og en grusom borgerkrig optrappedes og varede frem til 1999, hvor NATO-styrker bombede Serbien. Siden har politisk ustabilitet og uenighed præget republikken Serbien. Den politiske ledelse signalerer i disse år EU-venlighed og nærmer sig omverdenen.

St. Sava-kirken

Beograd

Beograd var hovedstad i det tidligere Jugoslavien og er i dag hovedstad i Republikken Serbien. Byen ligger, hvor Savafloden munder ud i Donau, med en strategisk vigtig beliggenhed, der op gennem tiderne har medført en del kampe i området. Derfor er der ikke mange bygninger i byen, der er mere end et par hundrede år gamle. På det højeste punkt i den indre del af byen ligger Skt. Sava-katedralen, der er den største af sin slags i den ortodokse verden, med 70 meter til kuplens top og plads til næsten 11.000 besøgende. I mausoleet ”Blomsternes hus” ligger den tidligere jugoslaviske præsident Tito begravet.  På den nordlige spids af den gamle bydel ligger den velbevarede fæstning Kalemegdan fra det 18. århundrede. Fæstningen er omgivet af en imponerende park med et rigt folkeliv. Mindst 20 gange er Beograd blevet angrebet eller ødelagt af blandt andre romerne, osmannerne, nazisterne og senest af NATO i 1999. I dag er Beograd en smuk, livsbekræftende by med masser af rare steder, og byen er kendt for sit livlige natteliv.
Farverigt bådliv i Beograd

Novi Sad

Novi Sad er Serbiens næststørste by med omkring 240.000 indbyggere. Byen blev grundlagt i 1694 og fik i 1748 status af fristad. Den stigende handel og koncentrationen af især serbisk kultur gjorde, at byen blev omtalt som Serbiens Athen, og før 1. verdenskrig var byen det kulturelle centrum for alle serbere. I dag er byen fortsat en vigtig kulturby med et ortodokst bispesæde. Byens arkitektur har været under østrig-ungarsk indflydelse. I de mange hyggelige, krogede gader finder man små butikker og gallerier, og i byens parker er der mulighed for at nyde udendørs koncertliv.

Petrovaradin fæstning i Novi Sad

Den store Balkanrejse

Den store Balkan rundrejse – historisk odysse gennem det tidligere Jugoslavien

4,4
  • 6 afrejser
  • 12 dage
  • Fra 12.998,–
fra København
Del denne side