Rejs til Serbien
Serbien har meget at byde på. Smuk natur og imponerende gamle fæstningsværker og kirker. Landet er også præget af modsætninger – fra fattigdom og forfald til renskuret idyl og ungdommelig party-kultur. Krig har hærget landet i nyere tid, men i dag er Serbiens befolkning lykkelige for en hverdag uden gru og granater. Oplev Serbiens musik med sange fulde af længsel og grædende violiner, og nyd det serbiske køkken, der byder på råvarer af høj kvalitet, lokalt producerede vine og brandy, delikate oste, friskhøstet paprika og kål – og masser af grillet kød.
at Einstein underviste på universitetet i Novi Sad, hvor han boede med sin serbiske kone?
at NATO ved en fejltagelse bombede den kinesiske ambassade i Beograd i 1999?
Natur
Donau krydser Serbien på sin vej mod Sortehavet og får her tilløb fra de store floder Sava, Morava, Tisa og deres bifloder. Syd for Donau skifter det serbiske landskab karakter til et bakkelandskab, og længere mod syd til bjerge. De højeste bjerge findes på grænsen til Montenegro og Nord-makedonien. Moravas markante floddal deler bjerglandskabet og udgør en vigtig trafikkorridor, og langs Donau ligger de store industribyer.
Historie
Den selvstændige stat Serbien blev dannet i 1159, hvor serbiske folkestammer forenedes, og i en tid hørte også Nordgrækenland og Bulgarien under Serbien. I det 14. århundrede erobrede osmannerne landet og blev der i 500 år, hvorefter Serbien blev selvstændigt i 1878. I 1912-13 deltog Serbien i Balkankrigene mod Det Osmanniske Rige, men der var spændinger mellem Serbien og Østrig-Ungarn, og i 1914 myrdede en serbisk student den østrig-ungarske tronfølger i Sarajevo, hvilket blev anledning til 1. verdenskrigs udbrud. I 1918 blev Serbien kernen i det nyoprettede Kongerige af Serbere, Kroater og Slovenere, og efter 2. verdenskrig dannedes Den Føderative Folkerepublik Jugoslavien med Tito som leder. Op gennem 1980’erne skærpedes konflikterne mellem de forskellige republikker – Slovenien og Kroatien ønskede uafhængighed, og en krig brød ud i begyndelsen af 90’erne. Serbiens daværende præsident, Slobodan Milosevic, ønskede serbisk dominans i forbindelse med opløsningen af Jugoslavien, og en grusom borgerkrig optrappedes og varede frem til 1999, hvor NATO-styrker bombede Serbien. Siden har politisk ustabilitet og uenighed præget republikken Serbien. Den politiske ledelse signalerer i disse år EU-venlighed og nærmer sig omverdenen.
Beograd
Novi Sad
Novi Sad er Serbiens næststørste by med omkring 240.000 indbyggere. Byen blev grundlagt i 1694 og fik i 1748 status af fristad. Den stigende handel og koncentrationen af især serbisk kultur gjorde, at byen blev omtalt som Serbiens Athen, og før 1. verdenskrig var byen det kulturelle centrum for alle serbere. I dag er byen fortsat en vigtig kulturby med et ortodokst bispesæde. Byens arkitektur har været under østrig-ungarsk indflydelse. I de mange hyggelige, krogede gader finder man små butikker og gallerier, og i byens parker er der mulighed for at nyde udendørs koncertliv.