Rejs til Helsinki

Sveden driver ned af de nøgne kroppe i den tætbesatte sauna, og folk går ugenert ud og ind af varmestuen uden tekstil på kroppen. Den finske opfindelse har stadig masser af tilhængere i moderlandet og man bør unde sig selv oplevelsen under ferien i Helsinki. Men der er mange andre grunde til at rejse til Finlands hovedstad. Flot arkitektur og design med gennemslagskraft.

Indbyggere 1,3 mio.
Grundlagt 1550
Sprog Finsk
Helsinki's våbenskjold
Vidste du...

at Finsk og svensk er de officielle sprog i Helsinki. 81,9 % af borgerne taler finsk som deres modersmål. 5,9 % taler svensk.

at Helsinki er en af de få byer i verden, hvor du kan se nordlys, men du har brug for en klar dag.

Mad og arkitektur

Et løssluppent selskab guffer solide fiskeretter i sig med et blåtonet bagtæppe af søheste i den smukt indrettede restaurant i hjertet af Helsinki. Det stilige interiør er en del af oplevelsen. Det er nemlig skabt af den verdensberømte, nu afdøde finske arkitekt Alvar Aalto. Sea Horse der ligger på Kapteenikatu har eksisteret siden 1934 og er en af Finlands hovedstads mest traditionsrige restauranter – men Alvar Aalto har sat sig spor mange andre steder i Helsinki.

Aalto er bl.a. også arkitekten bag Finlands største koncert- og kongressted - den marmorbeklædte Finlandia Hall på Mannerheimintie, Helsinkis trafikknudepunkt. Ikke langt herfra – på Helsinginkatu - ligger et andet storslået bygningsværk og musikalsk tempel, nemlig Finlands opera, men det er også interessant at stifte bekendtskab med det der var Aaltos eget hjem og studio i Munkkiniemi.

Finlandia Concert Hall

Verdenskendt design

Finland har været en generøs bidragyder til en del af verdens mest interessante design og foruden mummitrolde og Fiskars sakse er der rig mulighed for at købe glasdesign smykker i den finske hovedstad, bl.a. af mærket Aarikka. Er man interesseret i at få hele historien om finsk design skal man besøge Helsinkis store flotte designmuseum på Korkeavuorenkatu, som præsenterer moderne finsk design i et historisk perspektiv.    

Helsinki's museum for design

Sauna

En anden finsk opfindelse er som bekendt saunaen, og der er flere gode muligheder for at prøve den i selskab af folk, der for alvor sætter pris på svedeture. En af de smukkeste saunaer er Urjönkadun Uimahalli – et fornemt art-deco badehus fra 1920erne med flere forskellige typer saunaer og swimmingpool. Her på Yrjönkatu bliver den finske nøgenbadningstradition holdt i hævd på fineste vis.

Sauna i Helsinki

Imponerende kirkebygninger

Ved Senatstorvet – Senaatintori – i Helsinkis historiske centrum kan man se den enorme domkirke, Nikolajkirken, der er et af Helsinkis vartegn og som stod opført midt i 1800-tallet. Den er tegnet af arkitekten C. L. Engel, der ligeledes har tegnet de flotte omkringliggende Empirebygninger: Senatshuset, Universitetsbygningen og Finlands Nationalbibliotek. Blandt Helsinkis øvrige kirkebygninger er det værd at se Treenighedskirken, der er fra 1827 og samtidig Helsinkis ældste ortodokse kirke. En anden ortodoks kirke, nemlig Uspenski Katedralen
som er flot beliggende på en klippe ved havnen og godt udstyret med russisk ikonografi er ligeledes værd at gå på opdagelse i og det samme gælder ikke mindst den meget specielle Tempelpladsens kirke (Temppeliaukio) på Lutherinkatu der er klemt ind i en klippe og skabt af Timo og Tuomo Suomalainen i 1969.

Den enorme domkirke, Nikolajkirken

Historie

Få lidt af Finlands historie ind under huden på Nationalmuseet – Kansallismuseo - der som Finlandia Hall ligger på Mannerheimintie og besøg nogle af de smukke øer der ligger rundt om Helsinki. Den vigtigste er det UNESCO beskyttede Soumenlinna/Sveaborg der er opført på flere små øer og som tidligere skulle forsvare svenskerne modangreb fra Rusland, men som idag er et populært udflugtsmål og picnicsted. Af andre interessante øer omkring Helsinki er Seurasaari nord for centrum med open air museum og gamle finske huse og den noget større Korkeasaari, som er forbundet med land og bl.a. huser Helsinkis Zoo.

Nationalmuseet i Helsinki

Smukke parker

Helsinki huser også flere fine parker – gå en tur gennem Esplanadin puisto hvor folk slikker sol på plænen om sommeren, eller drik en kop kaffe og nyd ferien og havudsigten fra cafeerne i Kaivopuisto parken. Oplev også motionisternes yndlingspark Töölönlahti tæt på Finlandia Hall og Operaen, de unges mødested Sinebrychoffin puisto i Punavuori-kvarteret, Nuuksio Nationalparken der ligger rundt om velhaverkvarteret Espoo og den meget store Keskuspuisto park, der ligger op og ned ad det Det olympiske stadion.
Stadionet blev bygget i slutningen af 1930'erne og skulle have været brugt til OL i 1940, men blev pga. af verdenskrigen udskudt til 1950. Fra det 70 meter høje tårn er der smuk udsigt over Helsinki og på området fejres Finlands triumfer på Finlands sportsmuseum. Nationalsporten ishockey dyrkes i øvrigt flittigt rundt om i byen – når vinteren bider sig fast kommer skøjterne og stavene frem og der bliver spillet kampe på de mange udendørs baner.

Helsinki ikke nogen stor hovedstad, men kulturelt spændende og et godt udgangspunkt for rejser rundt om i Det baltiske hav.

Kaivopuisto parken i Helsinki