Rejs til Firenze

Renæssancebygningerne bades i aftensolens gyldne lys, fontænernes pjasken fornemmes i baggrunden og tjenerne serverer store isdesserter og Martinis til pladsens cafegæster. Det er blevet tid til at fordøje indtrykkene fra dagens rundtur på gallerierne og udsigten over Toscanas bakkede olivenlundslandskab. Det er ferie i Firenze.

Der er masser af liv omkring de små, kulørte guldsmedeværksteder, der nogle steder er bygget, så de næsten hænger ud over broen. Guldsmedene har erstattet de slagtere, der oprindelig holdt til her på Ponte Vecchio, som er fra 1345 og den ældste af sin slags i Firenze. Ovenover broen er bygget en 800 meter lang korridor – Vasari-korridoren  - der forbinder de to paladser Pitti og Uffizi. Den blev konstrueret, så storhertugen kunne komme tørskoet fra sit hjem og til sin arbejdsplads. I dag fungerer korridoren som forbindelsesled mellem to af Firenzes mest besøgte seværdigheder, der begge bærer vidnesbyrd om byens storhedstid i renæssancen.

Indbyggere 400.000
Grundlagt 59 f.Kr.
Sprog Italiensk
Firenze's flag, også kendt som Giglio i Firenze
Vidste du...

at byen Firenze, som vi kender den i dag, blev grundlagt som en romersk koloni? Byens arkitektur lignede dengang mere en militærlejr end en egentlig by, men dette har ændret sig gennem årene.

at den berømte gelato blev opfundet af Bernardo Buontalenti? Den første gang denne lækre cremede is blev serveret var til en banket fra 1500-tallet arrangeret for den spanske konge af Medici-familien.

Kunstbyen Firenze

Bag den imponerende arkitektur gemmer sig noget af verdens mest værdifulde kunst. I Uffizi-galleriet på Piazza Signoria er der således mulighed for at stifte bekendtskab med de verdensberømte florentinere, der satte Firenze på kunstens verdenskort. Michelangelo, Giotto, Botticelli, Leonardo da Vinci, Perugino og Raphael er alle repræsenteret på det der regnes som Italiens fornemste museum for billedkunst. Samlingen blev grundlagt af den magtfulde og indflydelsesrige Medici-familie, som i begyndelsen af 1400-tallet var en af de allerrigeste i hele Europa.

Også Palazzo Pitti - Pitti-paladset - er taget i brug som kunsttempel og her kan man fortsætte den æstetiske rejse blandt mestre som Tizian, Rafael, Van Dyck og Rubens eller beundre Medici-familiens rigdomme på Museo degli argenti – sølvmuseet.

Bag Pitti-paladset gemmer der sig endnu en stor attraktion, nemlig Boboli-haven, som foruden at være et grønt åndehul med hække, cypresser og stenbøge også rummer en lang række smukke statuer fra 1500-tallet og frem.

Fans af Michelangelo og stor skulpturkunst går heller ikke glip af et besøg på Galleria dell' Academia – kunstakademiet, der huser en fascinerende samling med flere værker af Michelangelo og mange af de andre gamle mestre fra 1400- og 1500-tallets Firenze. Det helt store tilløbsstykke er Michelangelos skulptur af den nøgne David.

Uffizi-galleriet

Firenzes kirker

Der er også masser af æstetik i Firenzes mange flotte kirker. Den mægtigste af dem alle, Il Duomo – Domkirken - dominerer Piazza del Duomo med klokketårn og dåbskapel, og tager man de 463 trin op til toppen er belønningen en  sublim udsigt over Firenze.

Imponerende er også Basilica di Santa Croce på Piazza Santa Croce, som er den største Franciskanerkirke i Italien og hvor man vil kunne møde en lang række af Toscanas største historiske personligheder.  Her ses bl.a. Galileis og Michelangelos grave, monumenter til ære for Machiavelli og Dante, der gjorde hjemegnen berømt med det erotiske epos Decameron. Basilica di Santa Croce huser desuden et museum, hvor der er mulighed for at stifte bekendtskab med Agnolo Brozinos mesterværk ”Kristus’ nedstigning til dødsriget”, som H.C. Andersen har beskrevet i eventyret ”Metalsvinet”.

Smuk er også den romanske kirke San Miniato al Monte, der knejser på en bakketop i udkanten af Firenze, og Basilica di San Lorenzo - San Lorenzo kirken – der huser den danske videnskabsmands Niels Steensens grav og lægger kirkerum til mesterværker af bl.a. Donatello.

Domkirken i Firenze

Afslappende Firenze

Firenze skrev sig allerede for mere end tusind år siden ind i verdenshistorien som valfartssted for handelsfolk, kunstnere og eventyrere på rejse efter inspiration. En stor del af inspirationen stammer også fra Toscanas smukke bakkelandskab, der veksler mellem skove, olivenlunde og vinmarker.

Det kan man for alvor få indtryk af, når man besøger Michelangelo-pladsen eller den stejle barokhave Bardini, der byder på fred, ro og sublim panoramaudsigt over Firenze. Fred, ro og flot udsigt til Firenze er der også fra den landlige, højtbeliggende forstad Fiesole, men mange vælger forståeligt nok også bare at oplade batterierne på isbarerne, kaffebarerne og vinbarerne i Firenze, hvor lyden af omhældt mineralvand akkompagnerer de pjaskende fontæner og aftensolen bader de kulørte pragtbygninger i et magisk skær. Det er også en del af rejsen. Af ferien i Firenze.

Barokhaven Bardini