Rejs til Barcelona

Det dufter af chorizopølser og bjergoste og fisk og eksotiske frugter. En spinkel kvinde med opsat hår og en vifte der ustandseligt er i bevægelse foran hendes ansigt, ser helt svedt ud ved tanken om de mange muligheder. Stadehandlerne og husmødrene og kokkene fra de omkringliggende tapasrestauranter konfererer uafbrudt og det store La Boqueria madmarked i de lange, dunkelt oplyste korridorer lyder som en radio der afspiller tusind frekvenser på samme tid.

Indbyggere 1,2 mio.
Grundlagt 1. århundrede f.Kr.
Sprog Spansk
Flaget kombinerer korset af Saint George, Cataloniens skytshelgen, med de traditionelle røde og gule søjler i Senyera, det gamle symbol på kronen i Aragonien.
Vidste du...

at La Rambla, den mest berømte gade i Barcelona, faktisk består af 5 forskellige gader.

at opførelsen af Sagrada Familia basilikaen begyndte tilbage i 1882, og den forventes først at være færdig i 2026!

Cataloniens hovedstad

Scooterne zigzager behændigt ud og ind mellem biler, busser, adstadige bedsteborgere på aftenpromenade og unge piger, som får kommentarer og pift med på vejen. En ældre mand med sixpence åbner den øverste knap i skjorten og tørrer sig over panden med et lommetørklæde. I baggrunden høres brudstykker af spansk guitar og flygtige popmelodier der ruller forbi på fire hjul.

Der er på alle måder grund til at se sig godt for på Placa de Catalunya - det hektiske trafikknudepunkt som forbinder den gamle og den nye bydel i Cataloniens hovedstad, Barcelona. Det er her Ramblaen begynder, byens travle, sansebombarderende fodgængerboulevard hvor fortovscafeer, gamle barer tillokkende spisesteder og flotte butikker i den særlige modernista-stil fra omkring år 1900 ligger side om side.

La Rambla om natten

Enestående arkitektur

Kun de færreste holder ferie i Barcelona uden at blive fascineret af byens arkitektur. Blandt den enestående arkitekt Gaudis mange eventyrlige værker vil man ikke undgå at lægge mærke til La Sagrada Familia i Barcelonas Eixample-kvarter – den enorme katedral med de flotte himmelstræbende spir er Gaudis mest berømte værk. Mere end 120 år efter byggeriets påbegyndelse er den imidlertid stadig ikke helt færdigbygget. Det er til gengæld Casa Milà der ligeledes ligger i Barcelonas Eixample-kvarter. Huset i– og det var ikke positivt ment. Siden er den nu verdenskendte modernista-arkitekt Antoni Gaudís anseelse steget, og det er i dag de færreste, der kunne drømme om at latterliggøre den store mester. Den bølgende bygning er inspireret af naturens organiske former og blev opført i 1906-12 på bestilling af forretningsmanden Pere Milá i Camps. Dengang kom den i folkemunde til at hedde La Pedrera - ”Stenbruddet” – men nu er det de færreste der taler grimt om Gaudi.

La Pedrera i Barcelona

På opdagelse

Oplev også La Ribera med de smalle gyder der fungerer som korridorer for store paladser – mange af dem er indrettet som udstillingssteder i museumsgaden Carrer de Montcada. Det gælder det flotte Museo Picasso, museet for præcolombiansk kunst på Museo Barbier-Mueller D´Art Precolombi og Museo Textil i D’Indumentario der viser gammelt tekstildesign og broderihåndværk.

Se desuden det smukke kakkeludsmykkede palads, Palao de la Música Catalana der ligger lidt længere væk eller fortsæt rejsen til den middelalderlige bydel Barri Gotic, der bl.a. huser flotte designerbutikker og historiske monumenter og bygninger, herunder rester af den romerske mur og Barcelonas store gotiske katedral, Caedral de Barcelona på Plaça de la Seu.

Gå også på opdagelse i det gamle slumkvarter og red light district område El Raval der rummer et spændende miks af gamle, bedagede bohemeværtshuse og nye, prestigefulde kunstpaladser – herunder Museo d´Art Contemporani de Barcelona (MACBA) med værker af store modernistiske navne som Miró og Paul Klee.

Palau de la Música Catalana

Udsigter

Tag også turen op ad bakke til Gracia og Tibidabo, hvor der er masser af blændende flotte udsigtspunkter. Det bedste vue over Barcelona får man på Tibidabo-bjerget 542 meter oppe over byen. Det er her det store, 100 år gamle tivoli Parc D’Attracions de Tibidabo, ligger og flere af de gamle smukke villaer er i dag indrettet som elegante cafeer og cocktailbarer. Også i Montjuic er der flotte panoramaer – det gælder ligeledes på en række af det højtbeliggende kvarters mange museer og udstillingssteder. Se Mies van der Rohe pavillonen der blev bygget til Verdensudstillingen i 1929, bliv opslugt på det store flotte Miro-museum, Fundació Joan Miró eller stift bekendtskab med den catalanske kunst på MNAC - Museo Nacional d'Art de Catalunya.

Udsigt over Barcelona fra Tibidabo.

Dyr og Gastronomi

Sæt også tid af på ferien i Barcelona til at slappe af i Parc de la Ciutedella som bruges flittigt til kortspil, skakspil, rulleskøjteløb, petanque og af nyforelskede par. Parken huser også en flot zoologisk have. Barcelona der med sine 1,6 millioner indbyggere er Spaniens næststørste by, ligger desuden smukt ud til kysten og beliggenheden ved Middelhavet gør Barcelona til en enestående metropol. En oplagt feriedestination for dem som vil kombinere storbyferie og store kulturoplevelser med afslapning og solferie ved havet. Glem heller ikke at Spanien har vundet ry som et af verdens mest progressive gastronomiske destinationer – spis f.eks. på en af verdens bedste restauranter, den trestjernede Michelin restaurant El Bulli, der ligger udenfor Barcelona. Men bestil i god tid – helst et år i forvejen.

Barcelona Zoo