Rejs til Ljubljana

Mænd iklædt grønne dragter rydder med sirlig omhu op efter nattens fest på Prešernov trg. Solen står lavt hen over de smukke art nouveau bygninger, der får Ljubljana til at minde lidt om Wien. I det fjerne begynder trafikårerne at rumle, og her i Ljubljanas centrum bringer gamle, morgenfriske kvinder på skæve ben hjemmebag og selvdyrkede varer ind fra landdistrikterne. Snart begynder en ny dag på det store centrale marked. Ferie i Sloveniens hovedstad.

Indbyggere 300.000
Grundlagt 1112
Sprog Slovensk
Ljubljana's flag med den berømte drage
Vidste du...

at Ljubljana-dragen er byens symbol, og du finder drager på Dragebroen, på våbenskjoldet i slottet og mange andre steder.

at der kører elbiler rundt i centrum af byen som tager rejsende, lokale, ældre, dovne og alt det ovennævnte rundt gratis.

Byliv

De gamle brostensbelagte gader Stari trg og mestni trg genlyder af raske trin mod toppede brosten og folk i lavmælt samtale. En mand med et makroobjektiv stiller skarpt på de gamle huses barokdetaljer, nogle er på jagt efter slovensk krystal i den høst estimerede forretning Rogaska og i Rådhusets fine atriumgård bliver de udvendige freskoer studeret med beundring. Et par har sat sig ned foran Francesco Robbas springvand, mens et andet stiler målrettet mod en af Ljubljanas gourmetrestauranter, Chez Eric.

Marked i Ljubljana

Arkitektur

Der er mere trafik op mod borghøjen på Grajska planota, hvor folk enten går eller tager trækbanen op til middelalderborgen Ljubljana grad. Herfra rettes kikkertsigterne og kameraerne ned over Sloveniens hovedstad med dens charmerende blanding af arkitektoniske stilarter. Foruden italiensk barok, art nouveau, monumentale bygninger omkring Trg Republike og Kongresni trg samt lidt socialistisk beton i periferien finder man hurtigt ud af at Ljubljana er præget af den slovenske arkitekt Jože Plečnik, som står bag en del af den slovenske hovedstads største seværdigheder. Det gælder bl.a. Ljubljanas nationalbibliotek ved Trg Francoske revolucije. Det gælder Tromostovje - den tredelte bro - der udgår fra livlige Prešernov trg med den lerfarvede Franciskanerkirke og statuen af nationaldigteren Prešeren, som pladsen er opkaldt efter. Og det gælder ikke mindst også kolonnaden, der indrammer byens marked Glavna trznica ved Vodnikov trg hvor gamle mænd og damer hver dag sælger frisk frugt og grønt, krydderier og slovensk honning.

Imponerende arkitektur i Ljubljana

Bygningskunst

Plečnik har skabt flere andre broer i Ljubljana end Tromostovje, men det er en anden arkitekt, nemlig Jurij Zaninović der har skabt en af byens smukkeste trafikale bindeled henover Ljubljanica floden, nemlig Dragebroen med de fire dramatiske drager, der indrammer den med munde opspærret på vid gab.

Ikke langt herfra, i Miklošičeva cesta, finder man flere smukke eksempler på art nouveau, herunder det gamle Grand Hotel Union og Ivan Vurniks bankbygnng Stavba Zadružne gospodarske banke på den anden side, der lyser op i eksplosion af farver – ikke ulig modernistabygningerne i Barcelona.

Dragebroen

Museer

Er man interesseret i andre former for kunst end bygningskunst, skal man søge mod Muzejska ulica – museumsgaden – omkring hvilken nogle af de største kulturelle institutioner er samlet, herunder Narodni muzej - det slovenske nationalmuseum - og Moderna galerija. Vil man vide noget om Ljubljanas historie er der ikke noget bedre sted end det smukke Mestni muzej på Gosposka, Ljubljanas bymuseum der gennem ord, billeder og interaktive udstillinger fortæller om Sloveniens hovedstad de sidste flere tusind år – fra bronzealderen til Emona som byen blev kaldt under romertiden til Laibach som den blev kaldt i middelalderen og til i dag, hvor Ljubljana er en af Europas yngste hovedstæder.

Det slovenske nationalmuseum

Kultur

Ljubljanas mest travle forretningsområde er langs den trafikale hovedpulsåre Slovenska cesta, der løber gennem byens centrum – når byens indbyggere skal slappe af tager de til gengæld til den store, kuperede Tivoli park, der foruden grønt også huser Ljubljanas Zoo og et par interessante udstillingsbygninger – herunder et museum for grafisk kunst. Det alternative Ljubljana har hjemme som det etnografiske museum hjemme omkring Metelkova, et fristed der i stil med Christiania i København ligger – eller har tilkæmpet sig plads - på et gammelt militæranlæg. Her er der gallerier, atelierer, cafeer og koncertsteder samt det spændende designerhostel, Celica, hvor tremmer for vinduerne bærer vidnesbyrd om, at bygningen tidligere dannede ramme om et fængsel.

Tivoli Park med slottet i baggrunden

En lille hovedstad

Ljubljana er med sine kun 300.000 indbyggere en af EUs mindste hovedstæder, men der er masser af gå på opdagelse i under ferien i Sloveniens største by – fortsæt rejsen rundt i baglandet der bl.a. byder på spændende grotter i Skocjan og Postojna samt skiløjper blot en halv times rejse udenfor Sloveniens hovedstad.

Ljubljana er en af de mindste hovedstæder i Europa.