Rejs til Berlin

Aftensolen falder gyldent ned over Oberbaumbrückes røde mursten og bygningerne der genspejles som flimrende billeder på Spree. Nedenfor tages der nærbilleder af Trabanter og grænseposter og Gorbatjov og Honecker der ømt kysser hinanden på East Side Gallery - og et stenkast væk i Kreuzberg deler punkere og mænd fra Centralanatolien gaderne imellem sig. Berlin er rig på dramatiske historier, men rejsen til Tysklands hovedstad er også rejsen til en af Europas mest pulserende metropoler.

Indbyggere 3,7 mio.
Grundlagt 1237
Sprog Tysk
En bjørn forekommer på segl, mønter og signetringe allerede fra slutningen af 1100-tallet.
Vidste du...

at Berlin har flere vandveje end Amsterdam, Stockholm og Venedig tilsammen. Og flere broer end Venedig.

at Berlin betragtes af mange som Tysklands grønneste by med over 44% af sit areal bestående af vandveje, skove, floder og grønne områder.

Øl og currywurst

Bordene med de rødternede duge er fyldt til sidste centimeter med store, velskænkede fadøl og luften er tyk af nyudsprungne forårsblomster og pølser fra grillen. Sæsonen er skudt i gang på Prater Biergarten og humøret er højt. Berlins ældste ølhave ligger under skyggefulde træer på det første stykke af den smukke Kastanienallee - eller et stenkast fra en af byens andre store, folkelige institutioner, pølseboden Konnopkes Imbiss, hvor der allerede fra tidlig morgen langes masser af currywursts over den grønne disk.

Pretzel og øl er typisk tysk

Fra gammelt til hipt

Det er her i det hippe og revitaliserede Prenzlauerberg - og det der indtil for omkring tyve år siden var DDR - at den største udvikling har fundet sted i Tysklands genforenede hovedstad, hvor der i dag bor omkring 3,7 millioner indbyggere. Fra at være gammelt arbejderkvarter i det tidligere Østtyskland, blev Prenzlauerberg i starten af 1990’erne området hvor kunstnere og bohemer flyttede til i billige lejligheder og spændende baggårde og nu, inden for de seneste ti år, er Prenzlauerberg gået hen og er blevet Berlins og hele Tysklands mest børnerige kvarter. De alternative har enten slået sig til ro eller er flyttet til nabobydelen Friedrichshain, hvor der stadig er rig lejlighed til at opleve farverig undergrundskultur, bl.a. i Rigaerstrasse hvor der er flere besatte huse og non-profit gallerier.

Restaurerede bygninger i Prenzlauer Berg

Kultur og historie

I kulturel henseende er der ikke mange byer i verden, som slår Berlin. De store, gamle museer er samlet på og omkring museumsøen, Museumsinsel ved domkirken Berliner Dom og Lustgarten – det gælder bl.a. Bode museum, Altes Museum med stor tysk kunst, Pergamon med ubetalelige oldtidsskatte og endelig Alte Nationalgallerie på Bodestrasse. De store tyske ekspressionister som Ernst Ludwig Kirchnet og Otto Dix har fået deres prominente plads på Neue Nationalgallerie på Potsdamer Strasse, mens en anden stor berliner, fotografen Helmuth Newton har fået sit helt eget museum på Helmuth Newton Foundation i Jebensstrasse i Charlottenburg. Vil man ikke lade sig nøje med gamle koryfæer men også se nutidig, dagsordenssættende fotokunst og andre progressive kunstneriske udtryksformer, er det på gallerierne i Linienstrasse og Auguststrasse i Berlin Mitte, tæt ved Berlins største gårdkompleks, de berømte forretningsarkader Hackesche Höfe og de populære shoppinggader Oranienburger strasse samt Neue og Alter Schönhauserstrasse. I den lidt lettere ende af kultur- og underholdningsskalaen finder man her i Berlin Mitte også DDR-museet på Karl-Liebknecht-Str., der i sigende ord og levende billeder fortæller om livet i det gamle Østtyskland.

Smuk udsigt over Museumsinsel

Vest og øst

Alt det ligger blot et stenkast fra Alexanderplatz og Berlins velkendte vartegn, det 365 meter høje Fernsehturm  - eller Fjernsynstårnet – der tidligere var DDRs sendemast og fra hvis top man kan panorere over Tysklands hovedstad, mens man spiser morgenmad eller schnitzler i restauranten, der snurrer rundt øverst oppe. Gå også en tur ad Unter den Linden til Brandenburger Tor, der var et af skæringspunkterne mellem det gamle DDR og Vesttyskland og far vild i stenlabyrinten – det store Holocaust mindesmærke til minde om ofrene under 2. verdenskrig. Flere andre steder i Berlin kan man opleve farverig jødisk historie og kultur, ikke mindst på Daniel Liebeskinds store jødiske museum på Lindenstrasse i Kreuzberg, hvor der i øvrigt er et fint miks af immigrantkultur, punkere og storbybohemer. Kreuzberg skal også opleves for cafeerne på Oraniensstrasse og det sprudlende liv omkring Bergmanstrasse og Mehringdamm og vil man opleve Berlin fra oven uden at betale entré er det her rundt om hjørnet i den smukt kuperede Victoria park og udsigtspunktet øverst oppe.

Det berømte tv-tårn på Alexanderplatz

Shopping

Se desuden Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche på forretningsstrøget Kurfürstendam. Besøg det 100 år gamle luksusvarehus Kaufhof des Westens – KaDeWe – der ligger rundt om hjørnet ved Wittenbergplatz og som lokker med veludstyret delikatesseforretning øverst oppe. Gå på opdagelse i Jean Nouvels smukke varehus Galeries Lafayette i eksklusive Friedrichsstrasse og slut shoppingturen af med et besøg med galleribesøg på Deutsche Guggenheim på Unter den Linden.

Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche

Masser af ferieoplevelser

En ferie i Berlin er også teateroplevelser og opera – som et alternativ til de mange biergartens hvor man ofte oplever musikalsk optræden, bør man overveje at stifte bekendtskab med Berlins store stemmer på Richard-Wagner-Str – Deutsche Oper er igen ved at vinde fodfæste som et af verdens fornemste operahuse akkurat som Berlin for længst har vundet ry som en af Europas førende kulturhovedstæder.

Er det alligevel ikke helt nok, er der masser af ferieoplevelser i byens udkant. Bad i Wannsee eller andre af Berlins badesøer og besøg Berlins svar på Versailles, Park Sansoucci i Potsdam, byen hvor 2. Verdenskrigs sejrherrer delte Europa imellem sig og beseglede mange millioner menneskers skæbne – også de mange berlinere der kom til at bo på hver deres side af muren i mere end 30 år.

Wannsee