Rejs til Budapest

De skælmsk udseende violinister i spraglede veste lader buen fare henover strengene og kontrabassisten med de tykke fingre stemmer ivrigt i. Den lidt vemodige zigøjnermusik ledsages af simrende, paprikakrydret vildsvinegullasch og en blændende udsigt til Budapests historiske borghøj. Ferie i Ungarns hovedstad.

Indbyggere 1,8 mio.
Grundlagt 1873
Sprog Ungarsk
De to slotte repræsenterer Buda og Pest og er adskilt af en bølget hvid linje, der repræsenterer Donau
Vidste du...

at Budapest blev en by den 17. november 1873, da de tre nabobyer Pest, Buda og Óbuda forenede sig.

at Budapest har flere termiske kilder end nogen anden hovedstad i verden.

Arven fra fortiden

Den lille lyshårede dreng hilser høfligt på Karl Marx og Lenin, der står skulder om skulder med bredpandede kommunistiske partibosser. Engang hyldede cheferne sig selv, men da Warszawapagten og muren mellem øst og vestblokken brød sammen, væltede kongerne sammen med resten af det politiske korthus.

Foruden revolutionens og koldkrigstidens prominente skikkelser, huser Szobor skulpturparken også replikaer af trabanter og andre af den slags ting, som man indtil 1989 forbandt med Ungarns hovedstad og resten af Østeuropa. Szobor der ligger lidt udenfor Budapest centrum ved Balatoni ut. og Szabadkai ut er et interessant bekendtskab med et Budapest, som man vil have svært ved ellers at genkende, når man holder ferie i Ungarns hovedstad idag, hvor der bor 1,8 millioner mennesker eller en femtedel af Ungarns samlede befolkning. Nu accenturerer man langt hellere det, som man har og havde tilfælles med østrigerne og arven fra det engang så storslåede dobbeltmonarki.

Man får et tydeligt indtryk af slægtskabet, når man drikker kaffe og spiser kage på Budapests mange overdådige kaffehuse og konditorier, der hører til blandt Europas absolut smukkeste og som i lighed med kaffehusene i broderbyen Wien, er de ofte opført i den særlige Art nouveau-stil, der prægede de centraleuropæiske lande omkring år 1900.

Ungarsk kaffe på den berømte New York café

Kurbade og termiske kilder

Stilen kan også opleves i et af Budapests mest berømte kurbade. Det næsten 100 år gamle Gellert kurbad der ligger for foden af Gellert-bjerget på Kelenhegyi ut er med sine kolorerede glasvinduer og forfinede mosaikker et fornemt eksempel på periodens æstetik. Gellert er i øvrigt blot et af Budapests ikke mindre end 123 termalbade – i alt er der omkring 800 i hele Ungarn, og nogle er op til 600 år gamle. Det gælder bl.a. Rac-badet, der er bygget under renæssancekongen Mathias Corvinus i 1300-tallet og Kiraly-badet, som er et levn fra tiden under den tyrkiske dominans.

De populære termiske bade findes også på Margit Sziget – eller Margrethe-øen - et af de mest velbesøgte steder i Budapest, når byens indbyggere skal slappe af eller mødes for at holde picnic. Margrethe-øen ligger midt på Donau-floden, der deler byen i to:

På den venstre side ligger Buda med Borghøjen, Gellertbjerget der rejser sig nogle hundrede meter over byen og udsigtsposten, Fiskerbastionen - eller Halászbástya - der er på UNESCOs verdensarvsliste og en af Budapests største attraktioner. Fiskerbastionen er opført  i forbindelse med fejringen af byens 1000 års fest i 1896 og de syv flankerende tårne symboliser de syv ungarske stammer, der engang slog rod her.

Gellértbadet i Budapest

Helte og handel

På højre side af Donau ligger det flade Pest med Statsoperaen og den mere end to kilometer lange paradegade Andrássy ut der munder ud i Hösok tere, Heltepladsen – byens mest pompøse monument, der akkurat som Fiskerbastionen blev skabt for at markere Budapests 1000 årige jubilæum. Heltepladsen prydes af ærkeenglen Gabriel der er rejst på spidsen af en 36 meter høj søjle samt en halvcirkelformet kolonnade der består af en række forskellige ungarske konger og heltefigurer.

Pest-siden af Budapest huser bl.a. også en række livlige markeder, hvor man blandt meget andet kan købe de vigtigste ingredienser til Ungarns hofret, gullasch – besøg f.eks. den store, centrale og mere end hundrede år gamle markedshal, Nagy Vásárcsarnok på Vámház körút. Skal man købe mere eksklusivt ind, foregår det som regel på eller omkring Budapests hovedstrøg Váci utca.

Hösok tere, Heltepladsen i Budapest

Musik og gastronomi

Rejsen til Budapest kan også udnyttes til et besøg hos Franz Liszt. I den ungarske verdenskomponist gamle herskabslejlighed på Vörosmarty ut, er der blevet skabt en mindestue – passende nok indrettet med mesterens gamle klaverer og flygler, bl.a. flyglet som Franz Liszt arvede fra kollegaen, Beethoven i 1817.

En ferie i Budapest er heller ikke helt fuldendt uden en aften med det solide ungarske køkken. Prøv ungarsk gullasch i alle mulige afskygninger – også på den legendariske 120 år gamle cafe og restaurant Central Kavehaz på Károlyi Mihály utca, der også er kendt for sine gode kager.

Så gode som i broderbyen Wien.

Klassisk gullasch i Budapest