Rejs til Delhi

Chaufføren hjælper resolut til med at proppe den femte mand ind i den gul-grønne autorickshaw. Køretøjet sætter af sted med et sæt, og passagererne holder fast for ikke at ryge ud af de åbne vinduer. På deres slingrende vej passerer de ranglede trækokser, de ser cykler fare imod dem, de ser aber springe hen over en etbenet tigger og op i et træ. De møder mennesker overalt – også folk der smider en del af deres kulørte gevandter for at vaske sig selv i Yamuna-floden. Ferie i Delhi.

Indbyggere 32 mio.
Grundlagt 1052
Sprog Hindi
Præsidentpaladset i flot solopgang
Vidste du...

at det storslåede Røde Fort, der definerer Delhis almægtighed, plejede at være hvidt.

at Khari Baoli-markedet i Delhi er det største krydderimarked i hele Asien.

Kontrasternes by

Lydbilledet et miks af rallende stemmer fra rendestenen, øredøvende knallertmotorer, skingre gadehandlere, ringeklokker og kobjælder. På et hjørne står en skrædder og betragter gadelivet, en kvinde der bor med sin mand under et stykke tagpap, er i gang med at tilberede et måltid, en pige der er smuk som en Bollywood-stjerne spankulerer uanfægtet af sted i sin pink saree og en mand i et for stort jakkesæt og en ramponeret attachemappe under armen drikker i al hast en lassi på sin vej gennem den tætte menneskemængde. Den salte yoghurtdrik med den syrnede bøffelmælk er god at styrke sig på i varmen.

Gadeliv i New Delhi

Ny og gammel

Delhi består egentlig af syv adskilte byer, hvor kun Old Delhi og New Delhi er beboet i dag. Old Delhi er den fattige bydel med det gamle fort, med moskeerne og de mange basarer. New Delhi som blev opført af briterne i 1931, er den elegante metropol med de store, brede boulevarder, de flotte bygninger, diplomatboligerne og sirligt anlagte haver der er skabt af opfindsomme landskabsarkitekter.

Store dele af det gamle Delhi eller Old Delhi står som dengang byen blev grundlagt af Shah Jahan som Shahjahanabad i 1600-tallet. I centrum for det gamle muromkransede Delhi er hovedgaden Chandni Chowk med den gamle bydels enorme basarområde hvor et mylder af handlende holder liv i det 300 år gamle marked. I Old Delhi ligger også andre store attraktioner – foruden de gamle middelalderbyporte Kashmiri Gate, Ajmeri Gate, Turkman Gate og Delhi Gate er det også her man kan se Delhi fortet - Lal Qila- eller Red Fort (Det røde fort), som det kaldes pga. dens gyldne, røde sandstensfacade. Fortet der ligger langs Ganges-bifloden Yamuna fungerede som Shah Jahans palads og murene omkring det er 2,5 kilometer lang og måler mellem 16 og 33 meter i højden.

Storslået er også Jami Masjid - Jama moskeen - på Matya Mahal. Indiens største moské er bygget midt i 1600-tallet, hvor det tog 5.000 arbejdere mere end seks år at fuldføre projektet. Den har tre store indgange, fire tårne og er opført af en blanding af rød sandsten og marmor. Moskeen er godt besøgt - af de i alt næsten 15 millioner mennesker der bebor hele hovedstadsområdet omkring Delhi er mange muslimer.

Jama Masjid moskeen i Delhi

Templernes by

Der er flere andre interessante religiøse sights i Delhi - et af de arkitektonisk mest spændende er det store Bahai Temple, der ligger i en flot anlagt park og også kaldes for Lotustemplet. Templet er nemlig formet som en hvid Lotusblomst og nogle sammenligner bygningen med operahuset i Sydney. Det er opført i 1986 og alle trosretninger er velkomne i templet, men Bahá'í, der er opstået i Iran og ud af shia-islam er egentlig den yngste, uafhængige monoteistiske religion i verden. Hvad enten man tror på Gud, Allah, Bahá'u'lláh eller en helt fjerde, er det et besøg værd – en stor støjfri oase midt i det hektiske Delhi. Foruden sammenligningen med Operahuset i Sydney har nogle også kaldt det for det tyvende århundredes Taj Mahal. Taj Mahal er i øvrigt også indenfor rækkevidde under en ferie i Delhi – kun en to timers rejse væk fra Indiens hovedstad med tog.

Bliver man i Delhi skal man i stedet besøge Birla templet – også kaldet Lakshmi Narayan Templet. Det er dedikeret Lakshmi, rigdommens, skønhedens og lykkens gudinde og blev indviet i 1938 af Gandhi. Gandhi selv mindes blandt andet på Gandhi National Museum i Old Delhi – her får man gennem malerier og fotografier fortalt historien om manden og landsfaderen der fik sat turbo på Indiens uafhængighedsbestræbelser, som blev indfriet efter 2. verdenskrig.

Bahai Temple i Delhi

Ghandi

Også en anden kendt Ghandi, nemlig den tidligere premiereminister Indira Ghandi har fået sit eget museujm. På Indira Gandhi Memorial Museum, der ligger på Safdarjang Road i Central Delhi, kan man se Indira Ghandis tidligere bopæl, hendes personlige ejendele – blandt andet også den blodstænkede sari hun bar, da hun blev likvideret i 1984 – samt dyjje ned i historien gennem avisudklip og billeder.

Indira Ghandi

Kunst og shopping

Billeder er der også på Nationalmuseet i Delhi, der ligger på hovedvejen Janpath i den centrale del af hovedstaden – blandt andet har miniaturemalerier og flere tusind år gamle silkemalerier fået plads ved siden af centralasiatiske antikviteter, musikinstrumenter, møntsamlinger og våben.

Mange forbinder også Delhi og Indien i det hele taget med shopping – et af Delhis store shoppingområder ligger lige her. Janpath markedet er fuld af forretninger med sølvsmykker, indiske artefakter og tæpper og der er masser af restauranter, cafeer og gadekøkkener at stille sulten og tørsten hos. Janpath hovedvejen udgår fra den trafikerede Connaught Place, der er New Delhis store shoppingcentrum.

Delhi er rig på alt hvad man kan købe for penge – og det man kun kan bede til Gud eller Allah om at få.

Imperiets Juvel

Paladser, templer og tigre i det nordlige Indien – inkl. Taj Mahal og safari i Ranthambore Tigerreservat

4,6
  • 9 afrejser
  • 10 dage
  • Fra 12.998,–
fra København