Rejs til Hanoi

Gamle propagandaplakater med slagkraftige paroler sælges side om side med knitrende, farvestrålende silke, ekvilibristiske knallertkørere fragter varer og udfører balancekunst der er en cirkusartist værdig og i et lille skjul på gaden og i ly af al hurlumhejet har gamle mænd trukket sig tilbage over et spil kinesisk skak. Ferie i Hanoi.

Indbyggere 5 mio.
Grundlagt 1010
Sprog Nordvietnamesisk
Vidste du...

at Long Bien Bridge, som forbinder Long Bien og Hoan Kiem-distriktet i Hanoi, blev skabt af Alexandre Gustave Eiffel i 1902, den selvsamme mand, der designede Eiffeltårnet og Frihedsgudinden.

at Hanoi betyder "Søernes by". Bygget på bredden af den Røde Flod flyder snesevis af floder stadig rundt om byen og danner søer.

Hanois geografi og befolkning

Hanoi eller Ha Noi er en vidunderlig 1000 år gammel by med brede boulevarder, åbne grønne pladser, smukke bygninger i fransk kolonistil, storslåede templer, naturlige søer og et virvar af cykler og scootere. Den ligger på den sydvestlige bred af Den Røde Flod på en flodslette i det nordlige Vietnam ikke langt fra grænsen til Kina og huser omkring 5 millioner indbyggere. Hanoi var hovedstad for det tidligere Fransk Indokina fra 1887 og til 2. verdenskrig og har været hovedstad for hele Vietnam siden 1976, hvor Vietnam blev genforenet under kommunistisk styre.

Trafik i Hanoi

Hanois kommunistiske fortid

I dag er Hanoi og resten af Vietnam i gang med at omstille sig til vestlig inspireret markedsøkonomi men den kommunistiske fortid har sat sig spor overalt.

I Ho Chi Minhs store mausoleum der prydes af hammer og sejl, kan man se Ho Chi Minhs balsamerede lig som er opbevaret i glaskiste. Ho Chi Minh var stifter af det vietnamesiske kommunistparti og Nordvietnams leder til sin død i 1969 – der er bred enighed om at han er en af verdenshistorien største revolutionære ledere.
Ho Chi Minhs mausoleum ligger på Hung Vuong ved Ba Dinh-pladsen – Hanois svar på Den røde plads i Moskva - hvorfra Ho Chi Minh foran masserne kunne præsentere sin uafhængighedserklæring i 1945. Det er også her i dette kvarter, at man kan se præsidentpaladset, kommunistpartiets hovedkvarter, som har til huse i et tidligere fransk gymnasium og Ho Chi Minhs berømte pælehus, der ligger i en smuk have direkte ned til en stor sø og som står præcis som Ho Chi Minh efterlod det. I den modsatte ende af byen ved Tong Dan, kan man på Revolutionsmuseet få en gennemgang af vietnamesernes kamp mod den franske kolonimagt.

Ho Chi Minhs store mausoleum

Gademarkeder og silkeforretninger

Også på gadeplan møder man kommunismen – men mest i form af kitsch og kuriøs plakatkunst, der hylder revolutionen, lederne og det socialistiske system. Hanoi er i det hele taget rig på spændende indkøbsmuligheder og markeder, som især er koncentreret i den gamle bydel. Her ligger for eksempel det gigantiske, tre etager store Dong Xuan-marked, der er arbejdsplads for mere end 3.000 mennesker og i gaderne omkring Hang Dao forvandles gaderne på weekendaftener til sprælsk natmarked.

Hanoi har også et stort udbud af fine silkeforretninger, hvor man kan købe flotte stoffer og måske få skræddersyet det perfekte sæt tøj. De fleste silkeforretninger er koncentreret i Silkegaden, Hang Gai.

Silketørklæder i Hanoi

Templer og religiøse mindesmærker

Der er også al mulig grund til at opleve Hanois mange religiøse seværdigheder. Se for eksempel en af Hanois mest berømte pagoder - En-søjle-pagoden - som blev bygget af kejser Ly Thai Tong i 1049 til ære for den barmhjertige gudinde, der havde vist sig for ham og lovet ham en søn og dermed en arvtager. Gå på opdagelse i Litteraturtemplet, som er fra 1070 og Vietnams måske bedst bevarede eksempel på traditionel arkitektur. Også Litteraturtemplet er opført af kejser Ly Thanh Tong og til ære for den kinesiske filosof Kungfutse. Templet blev i 1076 omdannet til Vietnams første universitet. Det er også værd at stifte bekendtskab med Ba Da-Pagoden, der oprindelig er fra 1300-tallet, men destrueret og genopbygget et utal af gange og at tage en tur til Hoan Kiem-søen, der ligger som en fredfyldt oase midt i Hanoi. På en lille ø i den nordlige del af Hoan Kiem-søens grønne vand ligger Ngoc Son-templet (Jadebjerg-templet), som blev grundlagt i 1700. Man kommer over til øen ved at krydse den rødmalede træbro Huc, der også er kendt under navnet Solstrålebroen.

Litteraturtemplet i Hanoi

Fængselsbesøg og verdensarv

Rund rejsen til Hanoi af i fængsel – besøg i hvert fald Hoa Lo Fængselsmuseet, også kendt som Hanoi Hilton. Fængslet blev bygget af de franske koloniherrer i 1896 og har bl.a. fungeret som midlertidigt opholdssted for amerikanske krigsfanger under Vietnam-krigen. Fængslet og nogle af de uhyggeligste udstillinger i museet viser franskmændenes hårdhændede behandling af vietnamesiske frihedskæmpere.

Der er naturligvis også mulighed for at tage på udflugter fra Hanoi, og for mange vil det naturlige valg være en tur rundt i den fantastiske Halong-bugt, der med sine 3000 kalkstensbjerge og særprægede plantebevoksede klipper er optaget på UNESCO’s verdensarvsliste som et af de smukkeste naturområder i verden.
Og glem endelig ikke at fordøje indtrykkene med nudelsuppe, frisk fisk eller morgenmad på en traditionel pho-restaurant med bouillon, friske krydderurter og lækre grøntsager. Også maden er en vigtig ingrediens på rejsen til Hanoi.

Halong bugten

Rejser til Hanoi

 • Vidunderlige Vietnam

  Oplev de fire fantastiske byer Hanoi, Hoi An, Hué og Ho Chi Minh City. Inkl. Mekongdeltaet og minikrydstogt i Halongbugten

  4,7
  • 3 afrejser
  • 13 dage
  • Fra 20.998,–
  fra København
 • Sommer i Vietnam

  Komplet Vietnamrejse med Ho Chi Minh City, Mekongdeltaet, Hanoi, Halongbugten og 5 dages badeferie i Hoi An

  4,9
  • 3 afrejser
  • 16 dage
  • Fra 20.998,–
  fra København
 • Albatros’ Vietnam

  Oplev Vietnam med fokus på naturoplevelser bl.a. omkring Ninh Binh og i Mekongdeltaet, hvor vi bor på naturskønne resorts langt fra alfarvej.

  • 4 afrejser
  • 15 dage
  • Fra 19.998,–
  fra København