Rejs til Shanghai

Maglev-toget farer med fantomfart mod Shanghai, hvor futuristiske skyskrabere står side om side med vakkelvorne tehuse, gamle bygninger fra kolonitiden og snævre basargader klædt i tegl og tagskæg. Der er mange gode grunde til at holde ferie i Shanghai – også verdensudstillingen Expo 2010.

Indbyggere 28,5 mio.
Grundlagt 1291
Sprog Mandarin, Shanghai-kinesisk
Vidste du...

at Shanghai kan prale af verdens hurtigste tog, Shanghai Maglev. Toget er det hurtigste kommercielle tog i verden med en tophastighed på 430 kilometer i timen.

at med sine i alt 802 kilometer er metrosystemet i Shanghai verdens største efter rutelængde.

Shanghais geografi og befolkning

Shanghai ligger i det østlige Kina ved Yangtze-deltaets bredder og er med sine 9,3 millioner indbyggere Kinas største by målt på indbyggere – i hele metropolområdet lever op mod 20 millioner mennesker. Oprindelig var Shanghai en lille fiskerby, men da briterne besatte Shanghai mod slutningen af Den Første Opiumskrig i 1842, blev der oprettet et selvstyrende område, som var forbeholdt udlændinge og i løbet af de næste hundrede år forvandlede byen sig til at blive et af verdens store finanscentre. I dag er handelsfolkene for alvor vendt tilbage - Shanghai regnes som motoren i Kinas moderne økonomi og havnen er en af de travleste i verden.

Verdensbyen Shanghai

Shanghais skyskrabere

Fremgangen gemmes ikke af vejen. Shanghai har de senere år været helt med fremme i førerfeltet, når det gælder ny, spændende arkitektur og det er i området Pudong, der siden 1990 har været udviklingszone og byens nye finans- og handelscenter, at det sker. Her byder Shanghais fantastiske skyline bl.a. på bygninger formet som øloplukkere og facader omdannet til gigantiske tv-skærme. Man kan også se en rumraket af et tv tårn, og lige ved siden af Jin Mao-tårnet, som med sine 421 meter er en af verdens højeste bygninger. Bygningen, som er tegnet af arkitektfirmaet Skidmore, Owings & Merrill, huser det eksklusive Grand Hyatt Hotel og med udsigtsplatforme, restauranter og barer på toppen, er der god mulighed for her at opleve Shanghai i fugleperspektiv.

Forretninger og markedsliv

Shanghai er rig på gode indkøbsmuligheder. I Huaihai Zhinglu i hjertet af det eftertragtede franske kvarter finder man både mærkevarebutikker, indkøbscentre, markeder, og cafeer og i det gamle Shanghai lokker Yuyuan basaren, som er opført i gammel kinesisk stil fra Ming- og Qing dynastierne og Shanghais måske mest populære attraktion. De gamle teglstenshuse er hjemsted for en lang række af tehuse, fast food steder og små restauranter samt – ikke mindst – hundredvis af små butikker. Efter basaren er det nærliggende at gå en tur i den tilhørende Glædens have, som er anlagt i 1500-tallet og fuld af pavilloner, gamle ginkgo-træer, kunstige jade-klipper og damme med fisk. På det kulørte shoppingstrøg Nanjing Donglu ved Folkets plads, Renmin Square, ligger kædeforretninger og stormagasiner side om side – har man brug for en detour, kan vejen lægges forbi Shanghai Museum, der rummer en af Kinas fornemste samlinger af kinesisk kunst eller man kan besøge Shanghais udstilling for byplanlægning, der med store modeller skuer ud i den arkitektoniske og byplanmæssige fremtid.

Expo 2010 - verdensudstilling i Shanghai

Byplanlægning og arkitektur er også på programmet, når Shanghai inviterer indenfor til Expo 2010, hvor Bjarke Ingels’ tegnestue BIG og Den lille havfrue er med til at repræsentere Danmark. Siden verdensudstillingen fandt sted første gang i London i 1851, er begivenheden blevet anerkendt som et betydeligt forum for udveksling af teknologi, naturvidenskab, design og kulturforståelse. Temaet for dette års EXPO er Better City, Better life - altså bedre by, bedre liv – bl.a. med fokus på grønne og bæredygtige byer. Hele EXPO området er beliggende smukt på Pudong halvøen i forbindelse med Shanghais fantastiske skyline, der også skal opleves fra Shanghais imponerende havnefront The Bund.

Shanghais The Bund

Shanghais omegn

Der er også flere gode grunde til at begive sig lidt udenfor Shanghai og videre ud i Yangtze-deltaet, som er en af Kinas mest frugtbare egne. Besøg f.eks. den lille charmerende og ældgamle perlefiskerby Zhujiajiao, hvor man blot en times kørsel fra Shanghais buldrende metropol får en snert af det gamle Kina. Zhujiajiao kaldes også for Asiens Venedig – byen er gennemkrydset af små kanaler med stejle, buede broer, gamle hvidvaskede huse langs bredderne og små brostensbelagte gader der huser nogle gode lokale restauranter og sjove, gamle risbutikker. Langs Zhujiajiaos hovedgade er der også rig lejlighed til at investere rejsepengene i papirdrager, silkekjoler og plakater der prydes af Mao. Også det hører med til rejsen til Shanghai.

Huse i Zhujiajiao