Rejs til Tallinn

De brostensbelagte middelaldergader genlyder af slæbende skridt og klaprende fodtrin. Rundt om hjørnet folder den gamle rådhusplads sig ud med kulørte huse og gotiske bygninger. En guitarist med sixpencen på sned akkompagnerer cafegæsternes samtale, og ovenfor på bakken der hæver sig over Tallinn, stråler slottet, katedralen og de fine adelspalæer om kap. Det er ferie i Tallinn.

Indbyggere 452.000
Grundlagt 1050
Sprog Estisk
Vidste du...

at Estland har det højeste antal startups pr. person blandt europæiske lande og tilbyder endda et 'Startup Visa' som en måde at tilskynde unge iværksættere til at flytte og tilslutte sig dets voksende startup-fællesskab.

at Tallinns gamle bydel er en stor turistattraktion og et UNESCOs verdensarvssted kendt som en af Europas bedst bevarede byer fra middelalderen.

Danskernes Tallinn

Rejsen til Tallinn er en rejse gennem en række af verdenshistoriens mest spændende kapitler -  og også en rejse i Danmarkshistorien.

Op gennem middelalderen - eller mellem 1206 og 1645 - herskede Danmark nemlig over forskellige dele af Estland, og den historiske tilknytning mellem Danmark og Estland er desuden forankret i sagnet om den danske guvernør og ærkebiskop Anders Sunesen, som blev det første overhoved i Tallinn. Sunesen var i tjeneste under Valdemar II., og under et stort slag i 1219 vendtes et faretruende nederlag til sejr – hvilket efter sigende gav den danske konge sit tilnavn, Valdemar Sejr. I kampens hede knælede ærkebiskoppen, ifølge sagnet, på en høj med oprakte arme, hvorefter Dannebrog mirakuløst dalede ned fra himlen og blev sejrsmærke for Kong Valdemar og hans mænd. Begivenheden – skrøne eller ej – markeres hvert år den 15. juni på Valdemarsdag, og selve navnet Tallinn er en sammentrækning af ordene Taani og Linn, som betyder ”dansk by” eller ”danskernes by”.

Udsigt over Tallinns gamle bydel

Tallinn og gamle Sovjet

Senere har både tyskerne, svenskerne og russerne været med til at præge Estlands historie og Tallinns ansigt. Den nære fortid under Sovjetunionen har naturligvis også efterladt sig spor, og flere af disse spor er værd at forfølge.

Se for eksempel det tidligere KGB hovedkvarter på Pikk tänav – i bygningen hvor dissidenter og mistænkeliggjorte borgere var udsat for tortur, huses i dag det estiske indenrigsministerium.

Tag også turen ud til det store Tallinn TV-tårn tæt på Pirita. Tårnet rager 314 meter op i vejret og blev bygget i forbindelse med de Olympiske lege i Moskva i 1980. Fra en udsigtsplatform i 170 meter højde er der et flot panorama over Estlands hovedstad.

Tidligere KGB hovedkvarter i Tallinn

Flot udsigt er der også fra tårnet i Oleviste kirken – eller Sankt Olai kirken – i Tallinn centrum, hvorfra KGB transmitterede radiosignaler og i Kadriorg parken, der i øvrigt er designet af Peter den Store som gestus til sin kone Katarina I., kan man se mere sovjetisk arvegods med den gigantiske korbue på festivalpladsen.

Det fulde overblik over esternes liv under sovjetisk styre fås på Tallinns spændende Besættelsesmuseum (Okupatsioonide Muuseum). Her er der mulighed for at se gamle rubler, karakteristiske sorte Volgaer, telefonaflytningsudstyr samt film og billeder af parader, ungkommunister og revolutionsfester i 1991, da Lenin-statuer blev smidt på lossepladsen. De der ikke kan få nok historie, kan passende fortsætte turen på Tallinns bymuseum (Linnamuuseum, der byder på masser af gode historier om både russiske besættelse og 2. Verdenskrig.

Gennem gamle Tallinn

Men Tallinn skal også opleves for den gamle, smukke arkitektur. Byen folder sig for alvor ud omkring Raekoja Plats – Rådhuspladsen – med gotisk rådhus (Raekoja), travle cafeer og gademusikanter der fyrer op under stemningen med kontrabas og messinginstrumenter. Den gamle bydel i Tallinn er på Unescos liste over verdens kulturarv og regnes for at være blandt de mest velbevarede middelalderkvarterer i hele Europa. Oplev foruden Rådhuset også Helligåndskirken, hvis bagvæg prydes af et stort dannebrogsflag, restauranten Olde Hansa, der er holdt i ægte middelalderstil, Dominikanerklostret der er fra 1200-tallet og et af de ældste bygningsværker i Estland samt Rådhusapoteket - Raeapteek – der med sine næsten 600 år på bagen er et af de ældst fungerende i den ganske verden.

Den enorme bymur i Tallinn har 26 tårne og byporte

På toppen af Tallinn

Ovenfor den gamle by ligger Toompea – Dombjerget - på en stor kalkstensforhøjning med endnu flere smukke og historisk interessante bygningsværker. Oplev for eksempel Alexander Nevsky katedralen med de karakteristiske løgkupler og smukke ikoner – kirken som blev opført mens Tallinn og Estland hørte under zarens Rusland er fortsat de russisk-ortodokse indbyggeres samlingspunkt.

På Dombjerget kan man desuden se Tallinns Domkirke (Toomkirik), der blev bygget i Middelalderen, det ferskenfarvede Dombjergets slot (Toompea Loss) der bag de fine barokfacader huser Estlands parlament samt det store forsvarstårn Pikk Herman, fra hvis top det estiske flag vajer.

Det er også her man finder det gamle adelspalæ, Stenbocks hus (Stenbocki maja), der i dag lægger arealer til statsministerens kontor og et stenkast herfra ligger Den danske konges have (Taani Kuninga Aed). Her markerer Det danske kulturinstitut hvert år en mindehøjtidelighed for Valdemars Sejrs bedrifter.

Toompea - Dombjerget

Grønne Tallinn

Der er flere andre gode muligheder for at få frisk luft og opleve Tallinn fra dens grønne side. Tallinn ligger på sydsiden af Den Finske Bugt og kun nogle få kilometer udenfor centrum, er der fine badestrande.

Besøg også frilandsmuseet Rocca al Mare med gamle landsteder og den 725 km2 store nationalpark Lahemaa 50 kilometer øst for hovedstaden, hvor gamle herregårde, arkæologiske fund fra gamle bosættelser og en rig flora med over 700 forskellige arter venter på at blive udforsket under ferien i Tallinn.

Pirita stranden ved Tallinn