Fakta Turkmenistan

Herunder kan du læse en række praktiske oplysninger i forbindelse med rejser til Turkmenistan.
  • Indbyggere Ca. 5 mio.
  • Hovedstad Asjkhabad
  • Sprog Turkmensk og russisk
  • Religion Muslimer, primært sunni-retningen
  • Valuta Manat (TMM)
  • Areal 488.100 km2

Værd at vide

Tidsforskel

Tidsforskellen mellem Danmark og Turkmenistan varierer efter vores sommer- og vintertid.

Sommertid + 3 timer / vintertid + 4 timer

Transport i Turkmenistan

Bus
Busser i Turkmenistan har ikke samme standard som i Danmark. Vi har naturligvis valgt den bedste kategori med aircondition, hvor det er muligt.

Fly
På vores rundrejser i Turkmenistan flyver vi ofte de længere strækninger med indenrigsfly. I disse tilfælde vil rejselederen orientere om de praktiske forhold.

Økonomi

Turkmenistan har en af verdens største ressourcer af olie og gas, som har bevirket, at landet igennem de seneste år har oplevet en markant udvikling. Især i hovedstaden fremstår Turkmenistan i dag som et meget moderne land, mens der ude på landet stadig er et stykke vej.

Prisniveauet er dog stadig noget under hjemlige standarder, og priserne er absolut rimelige. Et godt måltid mad kan fås for under 100 DKK.

Valuta og kreditkort
Turkmenistans valuta er manat (TMM). Hvis du vil hæve via kreditkort, er det kun muligt i Asjkhabad. Det bedste er at medbringe kontanter – amerikanske dollars eller euro, og veksle dem på destinationen. Rejselederen vil være behjælpelig. VISA og MasterCard kan bruges på de større hoteller og på finere restauranter i hovedstaden.
Drikkepenge
På mange hoteller, restauranter og caféer vil der ofte blive lagt 10-15 % i service charge på regningen. Dette vil fremgå af regningen. Er der service charge på regningen, behøver man ikke give yderligere drikkepenge.
Elektricitet
Turkmenistan har 200 volt ligesom Danmark. Stikkontakter kan variere meget, så medbring for en sikkerheds skyld et adaptersæt, der har flere typer stik.
Telefon og internet
Den internationale landekode for Turkmenistan er +993. Det er dyrt at ringe hjem fra Turkmenistan, så tjek evt. med dit mobilselskab om dækning og priser for samtaler til og fra Turkmenistan. Wifi er sparsomt – og internettet generelt ustabilt. På mange hoteller er det muligt at få internetforbindelse, men forbindelsen er upålidelig.
Drikke varer og hygiejne
Hoteller og større restauranter har moderne/vestlige toiletforhold. Ude i byen kan man dog komme ud for såkaldte pedaltoiletter og manglende toiletpapir. Standarden på offentlige toiletter og i landområder kan også forekomme primitiv. Medbring selv toiletpapir eller en pakke vådservietter, og evt. hånddesinfektions-gel (fås bl.a. på danske apoteker). Så er behovet for vand ikke så påtrængende. Du bør ikke drikke vand fra hanen, køb i stedet vand på flaske.
Rygning
Det er forbudt at ryge udenfor i det offentlige rum, men det er tilladt at ryge inden døre i restauranter og på hoteller.
Takt og tone
Du må ikke tage billeder af offentlige bygninger, hvilket det lokale politi tager ret alvorligt. Spørg om tilladelse, hvis du er i tvivl. Der gælder særlige regler i forbindelse med besøg i templer og moskeer. Man har tildækkede arme og ben, og man tager skoene af, før man går ind.