Rejs til Mexico City

Religiøse statuetter og legetøj står side om side med bunker af bure med hundehvalpe, papegøjer, duer, kaniner og terrarier med frøer, skildpadder og slanger. Sælgerne har trods mikrofoner og højtalere svært ved at overdøve de skrattende radioer og bilhornene. Kvinderne fylder tortillas med tomater, nygstegt kylling og stærke pebre. På Mexico Citys gademarkeder Mercado de la Merced og Mercado de Sonora udveksles alt fra kampkøtere til hekseurter. Ferie i Mexico City.

Indbyggere 22 mio.
Grundlagt 1521
Sprog Spansk
Våbenskjoldet blev givet til Mexico City af Karl 5 den 4. juli 1523.
Vidste du...

at Mexico City har hele fire UNESCO-erklærede verdensarvssteder.

at Mexico City har den ældste gade på de amerikanske kontinenter. Den er oprindeligt bygget omkring 1377-1389 af en aztekisk kejser.

En kæmpe by

Mange andre storbyer virker på størrelse med Maribo efter en rejse til Mexico City. Var det ikke for de 5000 meter høje bjerge, der omgiver byområdet med ca. 20 mio. indbyggere synes det urbane landskab at fortsætte i det uendelige. En skyline af skyskrabere er indhyllet i en nærmest mystificerende tåge af luftforurening skabt af mere en 5 mio. biler og mere end 30.000 industrivirksomheder. Mellem bygninger, nede på gader og stræder, i restauranter, barer og på diskoteker leves metropollivet i et tempo, der kan tage pusten fra selv den mest hærdede storbyrotte. Følelserne er uden på kroppen, og kærlighed, korruption og kriminalitet går side om side på de travle fortove. Bilhorn og mariachi-musik giver lydkulisse til en by, der aldrig tager et hvil. Stiger aktivitetsniveauet den rejsende til hovedet kan der søges ly på museerne, i kirkerne eller biograferne. Ferie i Mexico kan faktisk også være afslapning.

Zócaloen i Mexico City

Film og kunst

Mexico producerer mere end hundrede film om året. De er af svingende kvalitet, men de bedste gør naboerne i Hollywood grønne af misundelse. Titler som Og Din Mor og Kærlighedes Køtere er gået verden rundt. Og få år tilbage skabte den amerikansk producerede Frida – om billedkunstnerne Frida Kahlo og Diego Rivera – fornyet interesse for det mexicanske univers og for hovedstaden, Mexico City.

Brug bl.a. ferien i Mexico City til at stifte nærmere bekendtskab med den store kunstner. Diego Riveras vægmalerier kan bl.a. ses i universitetsbyen, der ligger i hovedstadens sydlige udkant. Lige så overvældende er Museo Estudio Diego Rivera på Calle Diego Rivera. Studiet er fra 1930’erne og er et pragteksempel på moderne mexicansk arkitektur. De fleste ligger også vejen forbi Palacio Nacional hvor to af mesterens vægmalerier udsmykker hovedtrappen og galleriet på første sal. Rivera skabte dem mellem 1929 og 1935, og de viser Mexicos historie fra idealiseret præcolumbiansk fortid, over den spanske erobrings rædsel til revolutionen i 1910. Karl Marx peger mod fremtiden.

Riveras partner Frida Kahlo opleves bedst på Museo Frida Kahlo, der også giver god indsigt i det politiske miljø ægteparret levede i.  Museo Tamayo Arte Contemporaneo leverer, foruden kubistiske mesterværker af Rufino Tamayano selv, international kunst i topklasse.

Ved Plaza de la Constitución, også kaldet Zócalo, finder man Catedral Metropolitana. Katedralens historie er også historien om de spanske conquistadores, om invasionen og omvendelsen i Americas og om konflikter, der stadig lever.

Cathedral Metropolitana og Metropolitan Tabernacle

Byen i skyerne

Skal den allerede højtbeliggende Mexico City ses lidt fra oven, kan der søges op i Torre Latinoamericano. Fra gadeplan i 2200 meters højde går turen op til cafeen og udsigtsplatformen på 42. etage. Skyskraberen, Mexicos første, fra 1956 har også et museum på 37. etage.

Helt andre konstruktioner er at finde ved Templo Mayor. På østsiden af Zocaloen - en grandios plaza, som bruges til militære og politiske manifestationer, og som tidligere var en aztekisk plads med pyramider og paladser – møder man blotlagte perler fra det aztekiske univers, og et museum viser mindre genstande fundet ved udgravningerne.

Torre Latinoamericana på Juarez avenue i morgensolen

Sanser og indtryk

En mere populær udflugt til fortiden, som bruges flittigt af lokale om søndagen, er de flydende haver, Xochimilco. Provianten – f.eks. daddelblommer, papaya og guava - hentes på markedet Nuevo Leon. Den eneste rest af de indianske sø-byer indtages fra trajineras, fladbundede, blomsterudsmykkede pramme.

Efter et flydende pust på ferien i Mexico City er man klar til en rejse ind i byens pulserende natteliv. Oplev diskoteker som Alebrije eller Caviar, hvor der også kan spises og danses til løssluppen live-musik i weekenden.

Ferien i Mexico City er ikke fuldendt uden et besøg i Den Lyserøde Zone, Zona Rosa. Omkring Plaza Angel på Calle Londres ligger hoteller, stormagasiner, dyre restauranter, fortovscafeer og gallerier. Her er menneskemylder, som alle steder i Mexico City, men hysteriet og duftene er dæmpede i sammenligning med gademarkederne. Stederne er forbundet af metroen, som i sig selv er en spraglet attraktion.

Trajineras, de fladbundede, blomsterudsmykkede pramme