Rejs til Los Angeles

Gentagne brag, en tung rumlen, alt omkring dig ryster, og folk omkring dig skriger af skræk. Richterskalaen siger 8,3 – det er et jordskælv af de helt store. Få minutter senere er du under vand, og en kæmpe haj suser lige forbi. Et vulkanudbrud. En rasende lavine. Og er det ikke en lyslevende dinosaur? Nej, det er King Kong!  Du drømmer ikke, og du er ikke med i en film - men det er meget tæt på. Det er Universal Studios ved Hollywood Freeway, der har slået dørene op til en totaloplevelse i flere etager. Der er taget hul på ferien i Los Angeles.

Indbyggere 3,9 mio
Grundlagt 1781
Sprog Engelsk
Rodeo Drive i Los Angeles
Vidste du...

at Mickey Mouse var den første animerede karakter der fik en stjerne på Hollywood Walk of Fame

 

at Los Angeles' palmer slet ikke hører naturligt til i området. De fleste af dem er plantet i 1930'erne for deres udseende.

Los Angeles - en stor størrelse

Back to the Future gennemleves i flysimulator, Terminator 2 i 3D og firbenede skuespillere arter sig hos Animal Actors. Universal Studios synes uendeligt. Romantiske drømme og mørke mareridt mikses fra minut til minut, som de også mikses udenfor i L.A. – et urbant univers på størrelse med Sjælland. Gangstere i South Central, filmstjerner i Hollywood og Burbank, tekstilindustri med lavtlønnede, ufaglærte, ofte illegale indvandrere og forskningstunge industrier som Lockheed Martin og Rockwell.

Hvad er det der binder Los Angeles. sammen? Primært et enormt motorvejsnet og et urbant forstadslandskab af uoverskuelige dimensioner.

City of Los Angeles strækker sig fra San Fernando Valley i nord omkring 100 km til havnen San Pedro i syd. L.A. omslutter flere selvstændige byer, der sammen med Beverly Hills, Pasadena, Santa Monica, Long Beach og andre samler mere end 17 mio. mennesker. Bybilledet præges af kvarterer med selvstændige majoriteter, f.eks. Korea Town og Little Tokyo.

Los Angeles skyline

The Dream City

Det er ikke uden grund, at kælenavnene Dream City og The Nowhere City klæber til USAs næststørste by efter New York. Ikke bare byen selv er stor, det gælder også de mest besøgte attraktioner: Disneyland i Anaheim, Walk of Fame på Hollywood Boulevard, stjernes mansions på Mullholland Drive og i Bel Air, Brentwood og Pacific Palisades, kunstkatedralen Getty Center og den himmelstræbende arkitektur i Downtown.

Stjerne på Los Angeles Walk of Fame

Hollywood - hvor stjerner fødes

Man køber ikke billetter, man køber et Passport, og så er dørene åbne til Toonworld, Fantasyland, Frontierland og Tomorrowland – alt sammen i Disneyland Park. Forlystelsesparken byder på skuddueller i guldgraverbyer, en flyvetur med Peter Pan, hårrejsende rumrejser og meget, meget mere.

Disneyland er et deja vu, hvor man konfronterer den todimensionelle fiktion i sanselige tredimensionelle omgivelser. Oplevelsen af deja vu gentager sig på Hollywood Boulevard. Alle de foroverbøjede turister har ikke tabt kontaktlinserne, de søger bare efter yndlingsskuespillere blandt Walk of Fame’s 2500 bronzestjerner i fortovet. Både Marlon Brando og Mickey Mouse er blandt dem.

Lige så beskedne bronzestjernerne synes, lige så overdådigt prangende er filmstjernernes enorme huse. Mullholland Drive – der også er titlen på en David Lynch film og et David Hockney maleri – er en af de smukkeste veje i L.A., og så passerer man bl.a. Jack Nicholsons hjem og måske er man heldig at få et glimt af superstjernen. Hvis ikke han er i en boutique på Rodeo Drive og købe nye skjorter.

Fantasi og fiktion forsætter på kunstmuseet Getty Center. Adgangen til museet er i sig selv spektakulær. Fra parkeringskælderen transporters gæsterne i en sporvogn op på Brentwood Hills og ind i kunstcenteret til 7 mia. kroner. Rundt om værkerne er der cafeer, restauranter og haveanlæg. Udsigten over Los Angeles tager pusten fra de fleste. Herfra ses til den ene side strandene ved Venice og Santa Monica, til den anden side skyskraberne i downtown L.A.

Hollywood Boulevard i Los Angeles

Beachvolley, surfing og bodybuilding

Fra Brentwwod Hills kan downtown synes som en lille forhøjning i verdens største parcelhuskvarter. Nede på downtowns gader er bygningsværkerne ved at vælte en omkuld. Hvis det femetagers høje atrium i Bradbury-bygningen virker bekendt, er det fordi Ridley Scott brugte det i science fiction-filmen Blade Runner. Der er ingen grund til opleve på tom mave – på hotellet Westin Bonaventure er der elevatortur i det fri, og på 34. etage kan der indtage en steak på restauranten LA Prime. Bliver man svimmel, er det fordi hele herligheden roterer 360 grader imens man spiser.

Det hele til trods kan en ferie i Los Angeles kun fuldendes med en tur på en af strandene. Beachvolley, surfing og bodybuilding blander sig lystigt med gourmetrestauranter, iskolde øl og hjemløse. Santa Monica og Venice er toppen, men den hundrede kilometer lange kyststrækning, med solskin så godt som hver eneste dag, tilbyder også fantastiske promenader og bekymringsfrit badeliv på Redondo Beach, Manhattan Beach og Huntington Beach.

Har man i al hemmelighed fulgt Pamela Anderson og David Hasselhoff i tv-serien Baywatch kan det blive til endnu et deja vu. I Los Angeles kan fiktion og virkelighed, fest og hverdag aldrig skilles ad.

Venice Beach