Rejs til Washington

Cyklisterne kommer med lette pedaltråd og hurtige gearskift fra den ene kanoniserede seværdighed til den anden, de gastronomisk eventyrlystne spiser fingermad på etiopiske restauranter og læseheste og natteravne hænger ud på propfyldte, døgnåbne bogcafeer. Ferie i USA’s hovedstad, Washington.

Indbyggere 700.000
Grundlagt 1790
Sprog Engelsk
The White House
Vidste du...

at George Washington aldrig boede i det Hvide Hus. Han døde før det var bygget færdigt.

at beboerne i Washington DC først fik stemmeret i 1961. Det var fordi Washington DC ikke er en stat, og derfor var den ikke repræsenteret i kongressen.

Washingtons geografi og befolkning

Washington D.C. ligger mellem de to stater Maryland og Virginia og huser omkring 600.000 indbyggere. Byen, som er opkaldt efter USA’s første præsident George Washington, er USA’s forbundshovedstad og kendt som hjemsted for Kongressen, Det Hvide Hus, Højesteret, Udenrigsministeriet og mange andre regeringsbygninger. Foruden kongresfolk og regeringsembedsmænd huser Washington også en stor blanding af kulturer, racer og folkeslag, herunder det største etiopiske samfund uden for Etiopien.

Washington monumentet set fra Lincoln Memorial

The Mall og Capitol Hill

Magtens og hele Washingtons centrum er koncentreret omkring den tre kilometer lange, grønne esplanade The National Mall – også bare kaldet The Mall – som ligger langs med Potomac-floden. Det er også her, at hovedparten af Washingtons større seværdigheder og monumenter ligger placeret. Det gælder Det Hvide Hus, hvor samtlige amerikanske præsidenter har boet siden år 1800. Det gælder US Capitol på Capitol Hill, der huser Senatet og Repræsentanternes hus og fungerer som USA’s parlamentsbygning. Det gælder Højesteret, Supreme Court, der ligger lige øst for Capitol og det gælder Library of Congress, som bl.a. ligger inde med en Gutenberg-bibel fra 1450.

US Capitol

Monumenter over præsidenter og veteraner

Fra Capitol er der fejende flot udsigt ned over The Mall med det 169 meter høje Washington-monument som er rejst til minde om USA’s første præsident og det store flotte, klassicistiske marmortempel Lincoln Memorial, der blev opført i 1922 med en kolossal statue af Lincoln og inskriptioner der bl.a. omfatter Gettysburgtalen og hans anden tiltrædelsestale. Det var i øvrigt her fra Lincoln Memorial, at en anden kendt amerikansk politiker, Martin Luther King holdt sin berømte tale ”I have a dream”. I nærheden af Lincoln mindesmærket er der desuden rejst monumenter for præsidenterne Franklin D. Roosevelt og Thomas Jefferson og ved Vietnam Veterans Memorial og Korean War Veterans Memorial, kan man mindes de mange amerikanske soldater, der mistede livet i henholdsvis Vietnam-krigen og Korea-krigen.

Lincoln Memorial

Museer langs med The Mall

Men det er ikke præsidenter og krigsveteraner alt sammen. Langs med The Mall ligger desuden et væld af imponerende museer, der kan gøre én klogere på bl.a. kunst, historie og natur. Museerne hører under organisationen "Smithsonian Institute" og er en hommage til den engelske videnskabsmand James Smithson (1765-1829), der testamenterede en stor sum penge til ”at øge og udbrede viden blandt mennesker”.
Særlig interessant er det berømte National Air and Space Museum, hvor luftfartens historie er samlet fra Charles Lindberghs "Spirit of St. Louis" til Apollo 11's kommandoenhed. På museet kan man også se fascinerende film og få lov til at røre ved en månesten.

På Museet for Amerikas Indianske befolkning – National Museum of the American Indians - kan man få indblik i indianernes meget spændende historie, sprog, kultur og åndelige verden og i museumsrestauranten er der mulighed for at spise sig igennem en lang række særprægede retter, som indianerne spiste engang.

På US Holocaust Memorial Museum bliver der stillet skarpt på nazisternes jødeudryddelser under anden verdenskrig.

National Gallery of Art har værker af store gamle mestre som Leonardo da Vinci og Rembrandt men også af popkunstnere som Roy Lichtenstein og Claes Oldenburg. 

Og indenfor på Museet for amerikansk historie – National Museum of American History – dokumenteres de forenede staters kulturelle og teknologiske udvikling gennem alt fra biler og damplokomotiver til skiftende præsidenters og præsidentfruers garderober.

Air and Space Museum

Arlington National Cemetery

Et af de mest prominente amerikanske præsidentpar, John F. Kennedy og Jacqueline Kennedy, ligger begravet sammen med omkring 300.000 andre amerikanere på den mægtige Arlington Kirkegård, men også andre steder i Washington er der mulighed for at følge deres parrets spor. Gå en tur i den gamle charmerende bydel Georgetown og se de mange forskellige huse som John F. Kennedy beboede, før han blev præsident.

Arlington Cemetery

Det mindre officielle Washington

Georgetown er også et af de steder man skal søge hen for at opleve det mere uofficielle Washington – her er der mange fine butikker, restauranter, barer, cafeer og spillesteder. Det samme gælder den såkaldte U Street Corridor - i slutningen af 1960'erne var området præget af gadekampe og oprør efter at Martin Luther King Jr. var blevet skudt, men i dag er området fyldt med barer, musiksteder og en række gode restauranter, herunder et par af de bedste etiopiske spisesteder. Festligt er der også i Adams Morgan-området ved 18th Street, hvor det især er studerende på byens mange universiteter der sætter deres præg og de som ikke helt kan slippe bøgerne i weekenden, lægger vejen forbi den døgnåbne bogcafé Kramer Books & Afterwords ved Dupont Circle.

Georgetown

Pentagon

11. september har også sat sig sine spor i Washington. Et af selvmordsflyene var rettet mod Pentagon, som siden 1943 har været hovedkvarter for USA’s militær. 125 ansatte i Pentagon blev dræbt og en del af bygningen lagt i ruiner. Hovedkvarteret blev genetableret på rekordtid og militærhovedkvarteret og resten af Washington er vendt tilbage til en hverdag tæt på det normale. Oplev begge dele på ferien i USA’s hovedstad.

Pentagon