Rejs til San Francisco

En billetsælger sælger bådture til den tidligere fængselsø Alcatraz, et texansk bøssepar på ferie går for første gang hånd i hånd på gaden, en hvid middelklasse studine har valgt at slå sig på tiggeri for en dag – men der dufter ikke længere af fisk på San Francisco’s Fisherman’s Wharf. Til gengæld har man frit udsyn til Golden Gate Bridges’ enorme, orangerøde konstruktion. Havnelivet er hektisk. Den grundige turist starter på Maritime Museum, den ivrige går direkte til Hyde Street Pier – et flydende museum af skonnerter, skotskbyggede sejlskibe og hjuldampere. Børnene afslutter dagen hos de dovne, solbadende søløver ved Pier 39. Det hele med bugt og bjerge til den ene side - og en fortryllende skyline til den anden. Ferie i San Francisco.

Indbyggere 900.000
Grundlagt 1776
Sprog Engelsk
Cable Cars in SanFransisco
Vidste du...

at San Francisco i 1867 indførte Amerikas første "grimme lov", som forbød grimme mennesker at vise deres ansigter offentligt. (Den er dog siden blevet ophævet.)

at den kinesiske fortunecookie blev faktisk opfundet af en japansk indbygger i San Francisco.

En tætbefolket region

Downtown San Francisco er centrum i The Bay Area, hvor der samlet bor 7 mio. mennesker. Bag fiskermolen løber Colombus Avenue mod Chinatown og Financial District og bag dem finder man parallelgaderne Mission Street og Market Street. Den sidste kan bruges som udgangspunkt for en afmærket rute kaldet 49-mile Scenic Drive.

San Francisco gør nemt én forpustet. Gaderne er så stejle, at fortovet flere steder har trappetrin. Bakker som Telegraph Hill og Russian Hill skal forceres i næsten 300 meters højde, så mange foretrækker at klatre over højder som Nob Hill i San Franciscos legendariske kabelsporvogne. Den flotte, pyramideformede Transamerica-bygning tager pusten fra selv en egypter, som den rejser sig parallelt med Bank of Americas 52 etager.

Viktorianske huse

Finans og frisind

Tårnene står midt i Finansdistriktet, der kæmper mod Silicon Valley i syd om at være byens økonomiske motor. Omkring Finansdistriktet har byens kvarterer også babelske dimensioner. I Chinatown lever ca. 200.000 kinesere, og der er markante mindretal af japanere, filippinere, mexicanere og europæere af enhver afskygning.

San Francisco udgør sammen med New York City hovedstæderne i amerikansk homoseksuel kultur. Her er ikke fejet noget ind under gulvtæppet - i San Francisco kæmpes for frisindet. Jack Kerouac og hele beat-generationen gjorde det i 50’erne, hippierne gjorde det 60’erne, og sådan er det fortsat.

San Francisco fra luften

Museer og kultur

Beat-generationen lever stadig i North Beach. Måske møder du Ferlinghetti på baren Vesuvio eller Caffe Trieste eller ude i Jack Kerouac-gyden. Det var Ferlinghetti, der blev anholdt for at udgive Ginsbergs Howl. Boghandlen City Lights Book Store udgiver stadig uanstændig og ukommerciel litteratur.

San Francisco tager sig godt ud fra Twin Peaks, fra Golden Gate Bridge, ja, det er fra alle vinkler en by, som er et kunstværk i sig selv. Det samme gælder det stramt geometriske San Francisco Museum of Modern Art. Her indenfor formidler Diego Rivera det mexicanske islæt og action painting maleren, den abstrakte ekspressionist Jackson Pollock er ambassadør det vilde nordamerikanske. Museet ligger placeret i San Franciscos SoMa-kvarter, der tidligere var et slumkvarter, men nu er baghave for den kreative klasse og vært ved det årlige sadomasochistiske event Folsom Street Fair.

San Francisco set fra Twin Peaks

Golden Gate Park

Har man rejst gennem hippiernes og Greatful Dead’s Haight-Ashbury og holdt ferie under regnbueflagene i Castro bliver det før eller siden tid til et besøg i San Francisco’s lunge, Golden Gate Park. En japansk tehave og et usædvanligt kunstmuseum gemmer sig i den gigantiske park med rododendronlunde, græsenge, blanke søer og buskadsklædte bakker. Eventyret afsluttes med tæerne i sandet - på kanten af Stillehavet.

Tehaven i Golden Gate Park

Golden Gate Bridge

En anden uforglemmelig udflugt på ferien i San Francisco er en tur på lejet cykel over en havgusindhyllet Golden Gate Bridge. Og rejsen kan fortsætte til den velhavende kunstnerby Sausalito. Her er både en fantastisk udsigt til San Franciscos downtown og færger tilbage til Fisherman’s Wharf, hvor jonglører og tryllekunstnere optræder for turister og sea lebreties, som søløverne kaldes lokalt.

Fordøj hele molevitten på restaurant Equinox, på Hyatt Regency Hotels 22. etage. Restauranten har roteret 360 grader med forrygende udsigt over San Francisco inden desserten serveres. Også det er hele rejsen værd.

Golden Gate Bridge