Rejs til Buenos Aires
Søndag i San Telmo. Buenos Aires’ kunstnerkvarter syd for Plaza de Mayo. Der sælges antikviteter fra Perons tid i hundredvis af boder. Grammofoner, lamper, glas og porcelæn. Indenfor på cafeen drikker ældre, velklædte herrer kaffe og lytter til et rutineret jazzband, og udenfor på torvet danses der en tango fuld af fortvivlelse, erotik og lidenskab. Ferie i Buenos Aires.
at Buenos Aires har det højeste antal boghandler pr. person af nogen by i verden.
at Briterne havde en stærk indflydelse på Argentina, og en arv, de efterlod, er den traditionelle Afternoon Tea, kendt i Buenos Aires blot som "té" eller "merienda".
Portenos
Trafikken på Avenida 9 de Julio, verdens bredeste gade, brøler omkring obelisken og føres langsomt ned mod havnen og hovedbanegården Retiro. Avenida de Mayo skærer ind over og slangen af biler ledes ned mod Plaza de Mayo - byens historiske centrum med Argentinas regeringsbygning er et på samme tid eventyrligt og traumatisk punkt for den argentinske befolkning og de mange millioner indbyggere i Buenos Aires.
Portenos, som indbyggerne kalder sig selv, er primært optaget af tre ting, der konstant overlapper hinanden: fremtoning, kulturliv og psykologi. Flere mennesker går i psykoterapi i Buenos Aires end på Manhattan. Sindets mysterier udforskes også i tangoens toner af ensomhed, jalousi og hjemve, de dyrkes i de mange teatres og biografers tungsindige dramaer og de studeres i de utallige boghandlere bladres, læses og handles der til langt ud på natten.
Politik og litteratur
Det er umuligt ikke at støde på bøger af bysbarnet Jorge Louis Borges under ferien i Buenos Aires. Et godt sted at åbne de første sider er på det berømte confiteria Tortoni på hjørnet af Avenida de Mayo og Piedras. I 1920’erne mødtes bohemerne på Tortoni, deriblandt Borges, for at lytte til tango, tage kokain eller for at diskutere politik og litteratur. De flotte spejle, funklende lysekroner og de iltert røde læderstole har ikke ændret sig meget siden dengang.
Der er også filmiske spor at følge i Buenos Aires. Helt oplagt er naturligvis historien om Evita – eller Eva Peron - senest filmatiseret af Allan Parker i filmen af samme navn. Madonna, som indtog hovedrollen, er tilbage på MTV, mens virkelighedens Eva Peron ligger begravet på den umådelig smukke kirkegård Recoleta. Evitas jordiske rester ligger i krypt af sort marmor med en enkelt rose omgivet af Recoletas dominerende hvide marmor. Her synes metropolens evige trafiksusen lidt længere væk.
Sport og kultur
Helt anderledes hedt og hektisk går det for sig, når fodboldærkerivalerne CA Boca Juniors og CA River Plate mødes på stadionet La Bombonera. En argentinsk fodboldkamp med over 57.000 tilskuere går ikke stille for sig, og slet ikke på et stadion, som er kendt for en vanvittig og medrivende akustik. La Bombonera betyder chokoladeæsken men officielt hedder det Estadio Alberto J. Armando og ligger i kvarteret La Boca. Buenos Aires’ arbejderforstad er ellers mest kendt for de farvestrålende huse i en ellers farvemæssigt afdæmpet by. Men La Boca er mere end facader. Her på Av. Pedro de Mendoza ligger det spændende teater Teatro de La Ribera, på gågaden Caminito kan man opleve dramatisk tango - og man bør heller ikke gå glip af en aften på en af La Bocas mange italienske restauranter.
Verdens bedste steaks
Argentina er dog mere kendt for sine steaks og verdens bedste steaks indtages her i Buenos Aires. Fra en plads ved restaurantvinduet er der som regel rig lejlighed til at følge med i storbyens dagligliv og indbyggernes fremtoning. Ser de forbipasserende ud til at stirre tilbage gennem vinduet, skal man ikke uden videre tro, at de kigger på én - chancen for at de betragter deres eget spejlbillede i vinduet er mindst lige så stor. Der er flere modebevidste kvinder og mænd i Buenos Aires end i de fleste andre storbyer.
En kosmopolitisk storby
Har stramme, sorte nederdele og højhælede sko taget pusten fra den rejsende, og er der brug for frisk luft og frisk brise, så går turen til Constanera Norte. Promenaden langs Rio de la Plata er et yndet åndehul for tusindvis af portenos. På klare dage kan man herfra se helt til Uruguays kyst. Buenos Aires (spansk for God Luft) kan desværre ikke altid bryste sig af ren luft, og strandpromenaden er som regel hurtigt afløst af rødvin, en god bog og tango på en af barrio San Telmos mange cafeer.
“Buenos Aires’ historie kan læses i telefonbogen,” skrev den britiske forfatter Bruce Chatwin. Etnisk og kulturelt er byens befolkning præget af den massive europæiske indvandring mellem 1880 og 1930. Dertil kom jøder, som flygtede fra nazisternes forfølgelse under 2. Verdenskrig og senere nazister, som flygtede fra de allieredes opgør, da krigen var slut. Det er disse mennesker og deres efterkommere der gør Buenos Aires til en vidunderlig broget og kosmopolitisk storby i Sydamerika. Hold ferie i Argentinas hovedstad.