Fakta Grønland

Herunder kan du læse en række praktiske oplysninger i forbindelse med rejser til Grønland.
 • Sprog Grønlandsk, dansk
 • Hovedstad Nuuk
 • Indbyggere 58.000
 • Religion Protestantisme
 • Valuta Dansk krone
 • Areal 2.166.086 km2

Værd at vide

Midnatssol og nordlys

Midnatssolen opleves nord for polarcirklen, eksempelvis i Ittoqqortootmiit, frem til slutningen af juli. Der er selvfølgelig stadig lyse nætter i ugerne før og efter. Syd for polarcirklen er det lyst om natten i de måneder, hvor der er midnatssol nord for polarcirklen. Nordlys er der året rundt, men det kan selvfølgelig kun opleves i de måneder, hvor der er mørke timer. Dette fænomen kan opleves overalt i Grønland.

Slædehunde

Den grønlandske slædehund kan opleves fra Sisimiut på Vestkysten og Ammassalik på Østkysten og nordpå. Den er ikke et kæledyr, men et arbejdsdyr og et vigtigt redskab for fangerne. Den grønlandske hund er sin egen race og perfekt bygget til grønlandske forhold. Ofte vil man se en hund, der ikke lystrer eller er aggressiv over for andre hunde, blive afstraffet af hundeslædeføreren. Dette er helt normalt og nødvendigt for at kunne opretholde respekten mellem hunde og slædefører.

Toldregler

Grønland har pr. 1. november 2012 indført nye toldregler.

Man må nu igen gerne medtage øl, vin og spiritus ved indrejse til Grønland.

Toldregler ved indrejse til Grønland er:

- Cigaretter 200 stk. eller cigarillos 100 stk. eller cigarer 50 stk. eller røgtobak 250 gr.
- Cigaretpapir eller cigarethylstre 200 stk.
- Spiritus 1 liter (over 22 procent alkohol) eller hedvin 2 liter  (15-22 procent alkohol)
- Bordvin 2,25 liter (under 15 procent alkohol)
- Øl 2 liter
- Kulsyreholdige læskedrikke 2 liter
- Parfume 50 gr.
- Eau de toilette 250 ml.
- Kosmetik til en samlet max. værdi af kr. 1.000,-
- Chokolade- og slikvarer 4 kg
- Kaffe eller the 4 kg
- Kød, kødvarer eller fjerkræ 5 kg

Tidsforskel

Tidsforskellen mellem Danmark og Grønland er - 4 timer (når klokken er 12 i Danmark er den 8 i Grønland). Der skiftes mellem sommer- og vintertid i Grønland på samme tidspunkt som i Danmark.

Transport i Grønland

Infrastrukturen i Grønland er meget begrænset. Transport mellem byerne foregår normalt med skib eller fly, da der ikke findes et vejnet, der forbinder byerne. På udflugter i byerne foregår transporten med busser af en standard, der passer til vejforholdene.

Prisniveau

Prisniveauet i Grønland er generelt højere end i Danmark. Friske importvarer såsom frugt, grøntsager og mælk er meget dyrt, da det skal flyves ind. Cigaretter og alkohol er også markant dyrere i Grønland på grund af høje afgifter på disse varer. Et måltid mad koster ca. 100,- kr. på cafeterier og ca. 200,- kr. på restauranter og hoteller. Hvad angår lommepenge, er det vores erfaring at man kan klare sig for minimum ca. 300,- kr. pr. dag. Ved køb af supplerende drikkevarer m.m. vil ekstra ca. 500,- kr. pr. dag pr. person være tilrådeligt.

Drikkepenge

På vores rejser kommer du i kontakt med hverdagslivet og dets skikke. Der kan være forhold, du ikke synes om eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med drikkepenge. I mange lande er drikkepengesystemet mere organiseret, end vi som danskere er vant til, og der er en forventning om, at lokalguider og chauffører i løbet af rejsen modtager en vis sum drikkepenge, da lønnen i servicebranchen ofte er afstemt derefter. Vi angiver et beløb i vores rejseprogram, således at du hjemmefra kan tage højde for dette. Rejsens pris inkluderer ikke drikkepenge, da det er et individuelt anliggende, og drikkepengesystemet er en del af den kultur, man vælger at besøge, og som man derfor bør respektere. For en god ordens skyld må vi understrege, at drikkepenge naturligvis er frivillige.

Ved krydstogter gælder andre regler, se det specifikke program for din rejse.

Valuta og kreditkort

Der benyttes danske kroner i Grønland. I de større byer kan man betale med Dankort, Visa og andre kreditkort på hoteller, restauranter og i de fleste forretninger. Der findes ligeledes hæveautomater i de fleste større byer.

Elektricitet

Grønland har ligesom Danmark 220 volt, og der bruges de samme slags stik.

Telefon og internet

Den internationale landekode for Grønland er + 299. Det er forholdsvis dyrt at ringe hjem fra Grønland, tjek evt. med dit eget mobilselskab om dækning og priser for opkald fra Grønland, samt modtagelse af opkald.

Der findes internetcaféer i de større byer, samt mulighed for internetadgang på bibliotekerne. De fleste hoteller tilbyder også internetservice mod betaling.

Drikkevand og hygiejne

Hoteller, restauranter og caféer har moderne/vestlige toiletforhold. På besøg i private hjem kan man dog komme ud for såkaldte posetoiletter. Medbring selv en pakke intimservietter og evt. hånddesinfektions-gel (fås bl.a. på danske apoteker). Så er behovet for vand ikke så påtrængende.

Man kan godt drikke vandet på Grønland.

Takt og tone

Grønlændere er venlige og imødekommende. Det ligger ikke til grønlændere at rette på folk, og de går ud fra, at man som gæst selv har sat sig ind, hvordan man opfører sig ved ankomsten til landet. Som besøgende i Grønland er det vigtigt at vide, at man ikke kalder lokalbefolkningen for eskimoer, men inuitter.

Rygning

Under al flyvning og transport er der rygeforbud. Der må ikke ryges indendørs på offentlige steder, medmindre det foregår i særligt indrettede rygerum.

Grønlands­rejser

 • Grønland – sommer i isbjergenes land

  Oplev alle højdepunkterne i det smukke Vestgrønland med Albatros’ erfarne rejseleder: Indlandsisen, isfjelde i midnatssolens skær, hvaler og meget mere

  4,6
  • 23-08-2024
  • 7 dage
  • 18.998,–
  fra København
 • Hvidt efterår i Grønland

  Langt mod nord kan du opleve den smukkeste vinter ved polarcirklen, nordlysets magi og isbjergenes hovedstad, Ilulissat.

  4,9
  • 11-10-2024
  • 5 dage
  • 15.998,–
  fra København
 • Nytår og nordlys i Nordgrønland

  Oplev et naturskønt nytår i isbjergenes hovedstad – det vintervidunderlige Ilulissat – med dansk rejseleder i 6 dage.

  4,4
  • 29-12-2024
  • 6 dage
  • 19.998,–
  fra København
 • Albatros' eventyrlige krydstogt til Vestgrønland

  Smukt ekspeditionskrydstogt til Diskobugten og Uummannaq ombord på det nymoderne Ocean Albatros, 8 dage

  4,6
  • 16-08-2025
  • 8 dage
  • 39.998,–
  fra København