Rejs til Belize

Belize er et paradis for naturelskere og dykkere – og især for alle med interesse i en af verdens mest fascinerende indianerkulturer. Landet har med sine 600 levn fra mayakulturen verdens største koncentration af ruiner fra det gamle rige. Belizes 300 km lange koralrev er verdens næstlængste af sin slags, og dykkere kommer fra hele verden for at opleve den overdådige farvepalet i undervandsverdenen. I den uberørte jungle findes jaguarer og over 500 fuglearter. Der er med andre ord nok at tage fat på i Belize.

Indbyggere 350 000
Hovedstad Belmopan
Sprog Spansk, kreolsk, maya-dialekter, engelsk
Figuren i midten forestiller et mahognitræ flankeret af en mestiz og en kreol – Belizes to største befolkningsgrupper
Vidste du...
at Belizes miks af spansktalende mestizer, engelsktalende kreoler og mayaindianere gør landet til det befolkningsmæssigt mest blandede i Mellemamerika?
at Guatemala først anerkendte, at det havde fået en ny, selvstændig nation som nabo i 1992 – 10 år efter resten af verden?

Belizes geografi

Belize ligger centralt i Mellemamerika ud til Det Caribiske Hav og med grænser til Mexico og Guatemala. Mange af de små øer langs den caribiske kyst er atoller, der kun består af en tynd ring af koralrev. Kyststrækningen er præget af sumpe med mangroveskov, især i den nordlige del, men der findes også salte og ferske laguner med hvide sandstrande. I landets syd- og vestlige del ligger Maya-bjergkæden, der er dækket af tæt regnskov. Den midterste del af Belize er lavland. Og så er der naturligvis det langstrakte koralrev langs den caribiske kyst. Revet er Belizes stolte bidrag til UNESCO’s liste over bevaringsværdige steder.

Belizes befolkning

Belize hed indtil 1973 Britisk Honduras, og hovedsproget er engelsk i modsætning til de omkringliggende spansktalende lande. Belize har dog ikke undgået lidt kulturpåvirkning over grænserne, og der tales også spansk samt flere indianske sprog i Belize. Af Belizes 300.000 indbyggere er de fleste katolikker eller protestanter. Godt halvdelen af befolkningen er kreoler, dvs. engelsksprogede afrikanere og mulatter, de øvrige er enten europæere, mayaindianere eller en blanding af disse.

Belizes historie

De første mayabyer opstod i Belize omkring 2000 f.Kr. Herefter gik udviklingskurven støt opad, indtil civilisationen nåede sit højdepunkt omkring 6.-7. århundrede. Pludselig gik det dog voldsomt ned ad bakke, og da spanierne ankom i 1524, var Belize kun tyndt befolket af en række indbyrdes stridende små bysamfund. Spanierne koncentrerede sig om andre områder, og fra midt i 1600-tallet begyndte briterne at kolonisere landet. Undervejs blev en mængde afrikanske slaver indført som arbejdskraft i tømmerindustrien. Spanierne, og senere mexicanerne og guatemalanerne, var ikke glade for den britiske tilstedeværelse midt i den nye spansk-portugisiske verdensdel, men de fik aldrig held til at spolere briternes planer. 200 år efter de første britiske handelsmænds ankomst var kolonien Britisk Honduras endelig oprettet. Den lille koloni fik dog ikke meget opmærksomhed fra den anden side af Atlanten, og belizerne fik snart selvstændighedsønsker. De fik selvstyre i 1964 og fuld selvstændighed i 1981. Nabolandet Guatemala havde længe haft et godt øje til Belizes havnebyer ved Det Caribiske Hav og til landets formodede oliefelter og anerkendte først selvstændigheden i 1991. Få år senere begyndte Guatemala igen at gøre krav på dele af Belize, og forholdet mellem de to lande er forblevet anspændt.

Seværdig­heder i Belize

Rejser man til Belize, venter såvel betagende natur som spændende kulturoplevelser. Fantastisk dykning, dramatiske ruiner, uberørt jungle og en afslappet atmosfære er nogle af de mulige ingredienser i en ferie i Belize. Belize er en pudsig kulturel blanding af britisk organisatorisk sans og caribisk afslappet livsnyderstemning. I Belize City, den tidligere britiske kolonihovedstad, bor næsten to tredjedele af landets indbyggere. Byen ligger spredt over Halouverflodens delta med dets talrige kanaler, og den er landets vigtigste havneby. Her er fine kolonibygninger, skønne parker og fine shoppingmuligheder. På Belizes mange øer kan der svælges i sandstrande, badevand og et undervandsliv, der ser ud til at konkurrere om at have de klareste farver. I Belize hedder en ø en ”caye”, og landets største hedder Ambergris Caye. Det er denne solbeskinnede, palmespækkede ø, Madonna synger om i sangen ”La Isla Bonita”. Øen er indrammet af fine sandstrande, selv gaderne er lavet af sand, og ud for øen venter Belizes mest smukke og særprægede dykkeoplevelse i det berømte Blue Hole. Navnet er velvalgt, for der er tale om et cirkelrundt mørkeblåt hul på 300 m i diameter omgivet af en smal stribe koralrev, der lige akkurat når op over havoverfladen. Blue Hole var i tidernes morgen en grotte, som blev oversvømmet under den sidste istid, hvorefter grottens loft styrtede sammen og efterlod det 120 m dybe hul. Fisk og koralrev er rigelige og farvestrålende, og man kan stadig se den tidligere grottes lodrette stalagmitter.
Mountain Pine Ridge i det sydvestlige bjergland tilbyder en pause fra alle vandaktiviteterne i form af et skovdækket naturreservat i en jomfruelig bjergregion. Området er fyldt med vandfald, vilde orkideer, tukaner og smuk regnskovsflora. Dybt inde i Mountain Pine Ridge ligger den store mayaby Caracol med smukke ruiner, som junglen virker fast besluttet på at opsluge i sit grønne gab. Man kan finde endnu flere oplevelser i mayaernes tegn på sin rejse til Belize ved at besøge Altun Ha. Det var en stor handelsby og landbrugsområde i mayakulturens storhedstid. Nu står byens ceremonielle centrum tilbage med templer og gravsteder med fine inskriptioner og relieffer i de massive byggesten. Nogle af landets allerbedste strande findes ved landsbyen Placencia, der ligger på spidsen af en sandfyldt halvø. Ved byen ligger også verdens eneste jaguarreservat Cockscomb. I et stort regnskovsområde lever 40-50 jaguarer og andre dyr som pumaer, ozelotter, tapirer, bæltedyr og et væld af fugle. Mayaindianere fra den nærliggende landsby tilbyder spændende rundvisninger blandt de store kattedyr.
Del denne side